nieuws

OM eist jarenlange celstraffen voor ramkraak Delden en inrijden op politieauto A1

Dit was het resultaat van de aanrijding op de A1
Dit was het resultaat van de aanrijding op de A1 © Klein Horstman Fotografie
Een mislukte ramkraak bij de Albert Heijn in Delden ontaardde begin januari dit jaar in een wilde achtervolging die eindigde met een frontale botsing op de A1 bij Bathmen. In de rechtbank in Almelo zijn celstraffen van vijf jaar en vier jaar waarvan één voorwaardelijk geëist tegen een 27-jarige veelpleger uit Den Haag en een 25-jarige man uit Den Dolder.
Volgens de officier van justitie probeerden de twee mannen uit het westen van het land een ramkraak te plegen op de Albert Heijn in Delden. Ze zouden het voorzien hebben op de sigarettenvoorraad van de supermarkt. De inbraak mislukte omdat de supermarkt een mistmachine had geïnstalleerd die de sigarettenbalie in een dikke laag rook zette. 

Wilde achtervolging

De twee gingen er vandoor in hun gehuurde auto, achterna gezeten door de inmiddels gewaarschuwde politie. Na een wilde achtervolging waarbij snelheden van 180 kilometer per uur gehaald werden wisten ze te ontkomen, maar niet voor lang. In heel Oost-Nederland werd uitgekeken naar de auto van de twee.
Ze werden gespot en opnieuw volgde er een aanrijding waarbij de twee de afrit van de A1 bij Bathmen opreden. Met hoge snelheid reden ze tegen het verkeer in totdat ze na vier kilometer frontaal inreden op een stilstaande politiewagen. Twee politieagenten raakten daarbij lichtgewond

Veelpleger

De 27-jarige Hagenees was al op de vlucht voor justitie. Hij moest een celstraf uitzitten na een veroordeling door de rechtbank in Den Haag, maar was na nauwelijks een half jaar ontsnapt. De man komt al sinds zijn tienerjaren in aanraking met politie en justitie en heeft een strafblad dat 28 pagina's telt. Het strafblad van de man uit Den Dolder is korter, vandaar dat de strafeis tegen hem ook korter is. 

Advocaten: 'Geen poging tot doodslag'

De advocaten van de beide verdachten hebben de rechtbank gevraagd om vrijspraak van de poging tot doodslag op de agenten in de politieauto. Ze stellen dat er geen bedoeling was om de agenten iets aan te doen. Daar is de officier van justitie het absoluut niet mee eens; zij zegt dat de twee koste wat het kost uit handen wilden blijven van de politie en eventuele slachtoffers op de koop namen.
Op 21 december volgt het vonnis.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.