huishoudelijke hulp

Dertien Twentse gemeenten gaan meer betalen voor huishoudelijke hulp

Dertien Twentse gemeenten gaan een hoger uurtarief betalen voor huishoudelijke hulpen. De gemeenten hebben voor deze kosten een extra bijdrage van het Rijk ontvangen. "Deze bijdrage is niet genoeg. Dit betekent dat de gemeenten hun eigen financiële middelen moeten aanspreken", vertelt Martin Velten, wethouder van Borne en coördinerend bestuurder van de dertien gemeenten.
De financiële schade verschilt per gemeente. "Dat varieert van duizenden tot soms honderdduizend euro. Dat is echt een probleem voor de gemeenten, vooral omdat er al tekorten zijn door jeugdzorg", legt Velten uit.
De oplossing zoeken de gemeenten bij de aanbieders van huishoudelijke hulp. "Er ligt voor hen een opgave om te kijken of er eventueel extra geld is om de diensten goedkoper aan te bieden."

Drempel verhogen

Als het goedkoper aanbieden van hulp niet mogelijk is, denken de gemeenten aan een gevoelige maatregel. "In het extreme geval moeten we kijken wie de hulp nog écht heel erg nodig heeft", doelt Velten op de optie om de drempel voor huishoudelijk hulp te verhogen.
Het geld bij andere domeinen weghalen, kan ook een optie zijn om de hulp te kunnen betalen. Velten:"Dan loop je wel het risico om bijvoorbeeld geen zwembad meer te kunnen betalen. Maar dat is aan de gemeenten zelf."

Nieuwe cao

Het besluit om de vergoedingen te verhogen, komt voort uit de nieuwe cao Verpleging, Verzorging en Thuiszorg (VVT). Die is op 1 april dit jaar ingegaan. Met terugwerkende kracht worden de vergoedingen per 1 januari 2018 met 3,25 procent verhoogd.
Omdat Rijssen-Holten met een ander systeem werkt, doet deze gemeente niet mee met de Twentse gemeenten.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.