nieuws

Achtergrond: de 'oude moordzaak' van Janet S.

Alles over de oude zaak van Janet S.
Alles over de oude zaak van Janet S. © RTV Oost - Tom Meerbeek
Het kwam de afgelopen dagen bij de behandeling van de Chaletmoord in het Gerechtshof geregeld voorbij: de oude zaak van 'Femme Fatale' Janet S. uit Kampen. Ze werd eerder veroordeeld voor het doden van een Algerijnse man in Den Haag, eind 2003. Maar wat weten we van die zaak? We nemen een duik in Janet's verleden.
Het is 28 december 2003. Kickboksster Janet S. uit Kampen zit samen met wat vrienden in een Shoarma- restaurant in Den Haag. In hetzelfde etablissement is op dat moment ook Dani, een Algerijnse man. Hij loopt nogal te pronken met zijn geld. Bij Janet en een goede vriendin ontstaat het idee om dat geld van hem te ontfutselen. Dat moet niet al te lastig worden, want zo te zien is de Algerijn nogal onder invloed van drank en drugs en geen partij voor de twee vechtsporters.

Wodka en coke

Ze pappen aan met Dani en die neemt de jonge meiden van 18 en 19 jaar oud mee naar zijn huis aan de Marktweg in Den Haag. Janet's vriendin schenkt een glas wodka in voor Dani en legt een paar lijntjes coke klaar. Zelf is hij niet meer tot dit soort handelingen in staat. Wel ploft hij naast Janet op de bank en begint haar te betasten. Die is daar niet van gediend en pakt een fles. Ze slaat hem er een paar keer mee op het hoofd. Janet's vriendin zegt er later over: "Ik had hem ook gewoon weg kunnen trekken, dan hadden we weg kunnen gaan".

Koelbloedig

Dani is woest. En opeens staan beide partijen tegenover elkaar met een mes in de handen. Onduidelijk is of er een gevecht volgt. Zeker is wel dat Dani meerdere malen wordt gestoken in vitale delen. Janet raakt zelf ook gewond aan haar hand. De twee vriendinnen binden Dani's benen vast met een veter, pakken een flinke som geld uit zijn portemonnee, grissen een telefoon mee en verlaten het pand. Volgens de benedenbuurman is dat allemaal heel rustig gegaan. Ze hebben zelfs de deur nog van de buitenkant op slot gedaan. "Dit gedrag kan niet anders dan als koelbloedig worden gekwalificeerd", aldus het Gerechtshof.
Binnen vecht Dani voor zijn leven. Dagen later wordt zijn levenloze lichaam gevonden, doodgebloed. Op de foto's van de plaats delict is te zien dat de afstand tussen de bank en de salontafel klein is en dat de vele voorwerpen op de salontafel rechtop staan. Een afgebroken mes is aangetroffen boven het hoofd van het slachtoffer en een ander mes bevindt zich voor zijn gezicht.

Naakt

Na een tijd wordt Janet aangehouden. Ze is getraceerd aan de hand van mobiel telefoonverkeer. In een artikel van journalist Martijn Haas in true-crime magazine 'Koud Bloed' komt Janet daarover aan het woord: "Geheel in mijn nakie heeft de politie me opgepakt. Ik kreeg een blinddoek op mijn hoofd. Een zak over m'n kop. En een lange broek, zonder boxershort of string." Verderop in het artikel gaat ze in op het verhoor: "Rechercheurs zijn meester in het spel van 'good cop, bad cop'. De ene is een ongelofelijke lul, die begint over je slechte opvoeding. De ander - Mr. Good Guy - neemt je mee uit de cel om een haring te happen. Door dat spel word je uiteengerukt."

Stemmingen

In eerste instantie wordt ze door de rechtbank vrijgesproken, noodweer oordelen de rechters. Janet zegt in het artikel van 'Koud Bloed' daarover: "Ik dacht: Wow! Ik ben vrij! Maar een minuut of vijf later begon de officier van justitie al over hoger beroep. De officier zei: "Deze vrouw is een gevaar voor de maatschappij." Er volgde nog meer, maar dat hoorde ik allemaal niet meer. Pfft. Ik heb zelden in mijn leven binnen zulke korte tijd zulke sterk verschillende stemmingen gehad, kan ik je vertellen. Jantje lacht, Jantje huilt.'

Hoger beroep

Het Gerechtshof oordeelt later in hoger beroep dat ze het bewezen vindt dat er sprake was van aanranding door de Algerijn. Maar het Hof denkt niet dat er sprake was van noodweer door de twee jonge dames. De rechters concluderen dat uit de geringe verwondingen bij Janet, de onaangeroerde salontafel en het rustige gedrag waar de onderbuurman het over had. "De verdachten hebben in hun reactie op het gedrag van het slachtoffer naar het oordeel van het Hof de eisen van proportionaliteit derhalve overschreden." Oftewel, het doodsteken van de Algerijn staat in geen verhouding met de aanranding. Zeker, omdat ze ook zonder geweld uit het appartement weg hadden kunnen komen.

PBC

Janet had al eerder voor de rechter gestaan. Ze was voorafgaand aan dit levensdelict veroordeeld voor diefstallen. Toch zijn er ook strafverminderende omstandigheden. Door hun jeugdige leeftijd zijn Janet en haar vriendin kwetsbaar. Daarnaast is er een psychisch rapport over hen opgesteld in het Pieter Baan Centrum. Janet wilde daar eigenlijk liever niet heen. "Daar zitten toch alleen mensen met een geestelijke stoornis", zei ze voorafgaand aan de opname in het PBC.
Bij Janet wordt een persoonlijkheidsstoornis geconstateerd, met anti-sociale kenmerken. Er zijn tekenen van borderline. Volgens het Hof is ze daardoor verminderd toerekeningsvatbaar.

Isoleer

Janet is veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf voor het doden van de Algerijn. Die tijd brengt ze door in verschillende gevangenissen en dat gaat niet zonder slag of stoot. In 'Koud Bloed' zegt ze daarover: "Op veel medeleven hoef je niet te rekenen. In de periode dat ik vastzat, overleed mijn opa. De bewakers kwamen langs. Ze zeiden, 'O ja, Janet, je opa is dood'. Ik kon gewoon niet geloven dat ze dat zó brachten. Die gasten hadden geen hart, vond ik. Dus sloeg ik op tilt. Ik heb die bewaarder van de trap gegooid. Zo bám! Daarna werd ik in de isoleercel gegooid." Ze zucht: "Ik heb ongeveer achttien keer in de isoleer gezeten."

Chaletmoord

Nu zit Janet weer in de gevangenis. Ze is twee jaar geleden door de rechtbank veroordeeld tot 20 jaar, voor het ombrengen van de Amersfoorste zakenman Ton Kuijf, met een mes en bijl. Momenteel zit ze in het Zwolse gevang, maar ze is al verschillende malen overgeplaatst. Zo zou ze op een andere plek een ontsnapping hebben voorbereid en manipulatief zijn geweest richting andere gevangenen. Ze heeft zelfs een tijdlang in de zwaar beveiligde gevangenis in Vught gezeten.
Momenteel dient er een hoger beroepszaak tegen Janet en drie mede-verdachten. Tegen Janet is 20 jaar en tbs met dwangverpleging geëist. Ook al ligt er geen nieuw psychisch rapport, het Openbaar Ministerie vindt toch dat ze niet onbehandeld terug kan keren in de maatschappij. Mochten de rechters van het Hof niet meegaan met de tbs- oplegging, dan wil het OM graag dat Janet S. levenslang achter de tralies verdwijnt. Het Gerechtshof doet daar 24 januari uitspraak over.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.