Brand bij ANF in Lingen toch in nucleaire deel van fabriek

De brand bij de nucleaire splijtstoffabriek ANF in het Duitse Lingen, donderdagavond, heeft toch in het nucleaire deel gewoed. Dat een woordvoerder van de fabriek. Eerder werd gezegd dat de brand buiten het nucleaire deel van de fabriek was.

Die melding zou op een misverstand berusten, aldus een woordvoerder. De brand brak door nog onbekende oorzaak uit in een deel van de fabriek waar de kwaliteit van uranium wordt getest. Bij metingen na de brand is geen verhoogde radioactiviteit gemeten.

Er is geen gevaar voor de omgeving geweest, toch veroorzaakte de brand onrust in Twente. Op onder meer Twitter vroegen mensen zich af waarom door de Veiligheidsregio Twente niet werd gecommuniceerd over de brand. Die liet in een reactie weten daarvan afhankelijk te zijn van de Duitse collega's, die pas nadat de brand was geblust contact hebben opgenomen. De Veiligheidsregio gaat wel intern bekijken hoe hier in de toekomst mee om te gaan.

In een eerste reactie zegt Statenlid Robert Jansen van GroenLinks dat hij geschrokken is. Hij wijst op de informatievoorziening door de Duitse hulpdiensten waarvan Nederland in dit soort gevallen afhankelijk is. Hij is van plan morgen aan de Commissaris van de Koning te vragen contact op te nemen met de Duitse collega's, om te horen wat er precies aan de hand is geweest donderdagavond.

CDA, GroenLinks en D66 in Dinkelland hebben raadsvragen gesteld over de communicatie rond het incident. Daarover wordt tijdens de commissievergadering vanavond verder gepraat. Ook GroenLinks in Hellendoorn wil van het college weten waarom tijdens de brand niet de goede informatie is verstrekt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
kerncentrale Lingen Nieuws
Deel dit artikel: