Kamer wil opheldering na brand bij ANF in Lingen: waarom burger niet gewaarschuwd?

Wist de Nederlandse overheid wat de precieze omstandigheden waren toen de brand bij nucleaire splijtstoffabrikant ANF in Lingen woedde afgelopen donderdag? Dat willen CDA-Kamerleden Van der Molen en Omtzigt weten van de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken. Duitse media meldden vandaag dat de brand tóch in het nucleaire gedeelte van de fabriek was.

Eerder werd gezegd dat de brand buiten het nucleaire deel van de fabriek in Duitsland woedde. Die melding zou op een misverstand berusten, aldus een woordvoerder.

Na het uitbreken van de brand reageerden veel mensen in het Overijsselse grensgebied bezorgd via sociale media. Ondertussen bleef het stil aan de kant van de veiligheidsregio.

"Misschien was het beter geweest toch een bericht naar buiten te brengen", reageerde een woordvoerder achteraf. "Intern bekijken we hoe we hier in de toekomst mee om moeten gaan."

"Verstandig om niet te communiceren?"

Nu blijkt dat de brand mogelijk tóch in het nucleaire gedeelte woedde, willen Kamerleden Omtzigt en Van der Molen duidelijkheid; wist de Nederlandse overheid van de precieze omstandigheden van de brand? Was het verstandig om geen informatie te communiceren? 

Ook moeten de veiligheidsregio's met de Duitse collega's om tafel om de gang van zaken te evalueren, vinden de CDA'ers. Met als centrale vraag: hoe verliep de grensoverschrijdende communicatie?

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Lingen Kerncentrale Nieuws
Deel dit artikel: