nieuws

"Boeren hebben de oplossing voor landbouwvraagstukken in Overijssel"

Het verkiezingsprogramma van Overijssel
Het verkiezingsprogramma van Overijssel © RTV Oost
Beloon en stimuleer boeren in Overijssel bij het bereiken van Europese natuurdoelstellingen. Dat stelt belangenorganisatie LTO Noord in reactie op Het Verkiezingsprogramma van Overijssel. "Boeren hebben de oplossing", stelt LTO Noord. LTO Noord pleit voor de oprichting van 'Living Labs'.
LTO Noord reageert op het concept verkiezingsprogramma dat de redactie van RTV Oost samenstelde uit de reacties die binnenkwamen op verschillende stellingen over landbouw en natuur in Overijssel. 
Heel duidelijk werd toen dat bezoekers van de website, app en Facebookpagina van RTV Oost vinden dat het de regeldruk voer boeren naar beneden moet. Dat onderschrijft LTO Noord. "De inzet en en bijdragen van boeren zijn onmisbaar voor het halen van (Europese natuurdoelen", aldus LTO Noord in een schriftelijke reactie. 

Belonen en stimuleren

"Denk aan het ruilen van gronden, agrarisch natuurbeheer of investeringen in het bedrijf om emissies te minimaliseren"', schrijft LTO Noord. Dat werkt volgens de belangenorganisatie het beste als de provincie Overijssel boeren hierin beloont en stimuleert. Niet door met wet- en regelgeving zaken af te dwingen.
Maar hoe kan de provincie boeren in Overijssel dan stimuleren? Door de oprichting van wat LTO Noord 'Living Labs' noemt. Hier gaan onderzoeksteams aan de slag met vragen die in het gebied leven en onderzoeken zij de mogelijkheden en onmogelijkheden van plannen die bedacht worden door bijvoorbeeld de overheid. "Dat levert kennis, bewustwording en vaak een innovatieve aanpak op", voorspelt LTO Noord."
In de reacties van Overijsselaars op het verkiezingsprogramma van Overijssel kwam heel sterk naar voren dat de weidevogel meer bescherming verdient. Aan de ene kant door het gevarieerde Overijsselse landschap in ere te herstellen, aan de andere kant door ook te kijken naar de invloed die roofdieren hebben op de weidevogelstand. 
Tekst gaat verder na graphic.

Reacties uit Verkiezingsprogramma van Overijssel op thema landbouw en natuur.

Bescherming van weidevogels

LTO Noord roept bovendien op onderzoek te doen naar de hoeveelheid weidevogels die het slachtoffer worden van beschermde predatoren als vos, kraai en steenmarter.  "Faunabeleid is keuzes maken", vindt LTO Noord. "De we
"De wens voor meer weidevogels heeft als consequentie dat beschermde predatoren anders beheerd moeten worden." 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.