nieuws

"Houd openbaar vervoer in Overijssel betaalbaar en betrouwbaar"

Het station in Deventer
Het station in Deventer © Erik Jan Janssen
De provincie Overijssel moet ervoor zorgen dat openbaar vervoer in de provincie betaalbaar, betrouwbaar en vindbaar is. Daarvoor pleit het ROCOV, het Regionaal Overleg Consumentenorganisaties Openbaar Vervoer in reactie op het conceptprogramma van Het Verkiezingsprogramma van Overijssel.
In dat conceptprogramma, dat is opgesteld door de redactie van RTV Oost op basis van reacties die binnenkwamen via de website, app en Facebookpagina van RTV Oost,  staat onder meer dat het openbaar vervoer een belangrijke bijdrage kan leveren aan de bereikbaarheid van plattelandsgemeenten.
Nu is het vaak nog zo dat, zeker in de avonduren geen bussen meer rijden van en naar plattelandsgemeenten waardoor mensen die afhankelijk zijn van openbaar vervoer in een isolement dreigen te raken. 

Prestatieoordeel

Het ROCOV pleit voor een gebiedsdekkend netwerk, waarbij ook wordt gekeken naar de sociale functie die het openbaar vervoer vervult. "Nog altijd, en in de toekomst waarschijnlijk nog meer, zijn de bezettingscijfers en de kostendekkingsgraad leidend bij het prestatieoordeel over een ov-voorziening", aldus het ROCOV. 
Het ROCOV vindt dat meer gekeken moet worden naar de nutsfunctie die het openbaar vervoer vervult. 
Daarnaast vindt de reizigersorganisatie dat de provincie goed moet kijken naar de lijn Zwolle- Twente. Twee regio's die elkaar in Overijssel versterken, aldus de ROCOV. Daarom pleit de organisatie ook voor een snelle en goede spoorverbinding tussen de twee gebieden, waarbij twee intercity's per uur rijden en twee stoptreinen. 

Pleidooi voor investeringen

Want een betere verbinding tussen Zwolle en Enschede is ook beter voor de verbindingen met het noorden van  Nederland en Duitsland. Het ROCOV stelt daaraan een aantal voorwaarden. "Investeer in een stukje dubbel spoor tussen Wierden en Zwolle, maak een snelheidsverhoging mogelijk bij Heino en zorg voor meer perroncapaciteit bij het centraal station Almelo. 

De resultaten van Het Verkiezingsprogramma van Overijssel voor het thema verkeer en economie

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.