Waterschappen: sla deze winter zoveel mogelijk water op om grondwater op peil te houden

Verschillende waterschappen, waaronder Rijn en IJssel en Vechtstromen, willen dat boeren, terreinbeheerders, gemeenten en drinkwaterproducenten deze winter zoveel mogelijk water opslaan om een nieuwe droogteperiode te kunnen overleven. Problemen zoals tijdens de afgelopen droogteperiode moeten daardoor voorkomen worden.

De grond in onze provincie is nog niet genoeg hersteld van de droogteperiode deze zomer. "Om het tekort in te lopen moet komende winter net zoveel regen vallen als normaal in een heel jaar valt. Gebeurt dit niet, dan zal dit volgend voorjaar jaar direct merkbaar zijn", waarschuwden de waterschappen eerder al.

Maatregelen
Om volgend voorjaar niet meteen met een watertekort te zitten, moeten boeren en andere grondbezitter in de winter water opslaan om daar uit te kunnen putten. "Dat kan op verschillende manieren", zegt Robert de Lenne van waterschap Vechtstromen. "Je kunt duikers dichtzetten. stuwen hoger opzetten, drainagesystemen afdoppen. Zo kan de regen die valt zo effectief mogelijk worden benut en in richting van het grondwater zakken."

Kans op nieuwe droogtecrisis
"Met de regen van de afgelopen tijd is de acute nood wel verminderd, maar boeren maken zich toch zorgen over de komende zomer", zegt waterschap Vechtstromen. Als er geen maatregelen worden genomen zullen de gevolgen groot zijn. "Wortels van gewassen en natuur kunnen dan eerder niet meer bij het grondwater komen.

"Ook krijg je eerder te maken krijgen met droogvallen van watergangen. Dat heeft gevolgen voor het leven in die watergangen, maar ook voor landbouw, industrie, recreatie."

"Als er weinig water in de sloot staat, warmt dat snel op en wordt minder zuurstof opgenomen wat ten koste gaat van de waterkwaliteit. Dat is iets wat we echt niet willen.

Gemeenten en drinkwaterbedrijven
Ook roepen de waterschappen gemeenten in stedelijke gebieden op om maatregelen te nemen. Daarnaast is met Vitens afgesproken dat ze zoveel mogelijk water opslaan in infiltratieterreinen.

Bekijk alle artikelen in het dossier 'Droogte in Overijssel 2018'.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Droogte 2018 waterschap Nieuws
Deel dit artikel: