Wethouder Velten onteigent indien nodig grond Twickel voor verbindingsweg Borne

De gemeenteraad Borne stemde in met een versoberde versie van de omstreden verbindingsweg. Zo nodig start Borne een onteigeningsprocedure tegen Twickel dat geen grond af wil staan ten behoeve van de weg.

De gemeenteraad behandelde een nieuwe verbindingsweg die verkeer vanaf de snelweg A1/A35 niet door maar rond het dorp moet leiden. De oorspronkelijke versie van de weg bleek te duur zodat de raad moest beslissen over een 'sobere' uitvoering van de verbindingsweg.

Gele hesjes

Voorafgaand aan de vergadering drong de Zenderense actiegroep 'Verbindingsweg nee' erop aan af te zien van de weg. Gehuld in gele hesjes kreeg burgemeester Welten een verzoek daarvoor aangeboden.

Geen motie

Jan van Helvert van de VVD opperde bij het vaststellen van de agenda om het onderwerp verbindingsweg te vervangen door een motie om het besluit uit te stellen tot na de uitkomst van de MIRT-procedure 2019. De motie werd gesteund door GroenLinks-PvdA, SP, D66 en Voor Borne. Een meerderheid in de raad stemde echter tegen en wilde de weg wel behandelen.

Stemming

Het CDA ging akkoord met de aanleg van een versoberde verbindingsweg, maar vroeg aandacht voor de ontsluiting van bedrijventerrein de Molenkamp. Ook coalitiegenoten GB'90 en Borne Nu gingen akkoord met het voorstel en zouden ook graag zien dat de Molenkamp wordt ontsloten. Onder andere de SP stemde tegen en zet in op de randweg die niet alleen Borne, maar ook de kern van Zenderen ontlast. GroenLinks/PvdA is van mening dat de verbindingsweg een 'ongeloofwaardig dossier' is geworden en vraagt de raad 'nut en noodzaak' van de weg te heroverwegen.

Onteigenen

Wethouder Martin Velten gaf antwoord op vragen van de verschillende fracties en zegde toe er alles aan te doen dat ook de ontsluiting van de bedrijventerrein doorgaat. Landgoed Twickel kan een brief verwachten dat de gemeente graag met de stichting in gesprek gaat over de verbindingsweg. Velten sloot echter de mogelijkheid niet uit om de benodigde grond indien nodig te onteigenen. Eerder deze week liet Landgoed Twickel weten dat de stichting tegen de verbindingsweg is. Twickel moet grond afstaan maar wil dit niet. 

Als de procedures zijn afgerond kan in 2022 worden begonnen met de omstreden verbindingsweg die waarschijnlijk zo'n 26 miljoen euro gaat kosten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Borne verbindingsweg Regio Hengelo Nieuws
Deel dit artikel: