nieuws

Studenten Saxion Enschede kijken terug op digitale detox: "Lekker rustig!"

Een week lang geen gebruik maken van je smartphone en dus ook niet van de apps. Er zijn nog maar weinig mensen die dat zonder problemen doen. Studenten van Saxion in Enschede gingen de uitdaging vorige week aan en keken gisteren tijdens de evaluatie terug op de digitale detox. "Lekker rustig!"
De digitale detox was een initiatief van de studie Social Work. "Onze studievereniging bestaat nu vijf jaar en daarom wilden wij iets ludieks doen", legde studente Laura Grijpma vorige week uit.

Geen verplichtingen

"Het ging verrassend goed eigenlijk", kijkt deelneemster Irene terug. "Geen verplichtingen om steeds even te kijken wat je hebt binnengekregen." Moeilijk vond ze het uiteindelijk niet. "Ik vond veel afleiding in lezen, muziek, praten met mensen thuis."
Tijd om na te denken over hoe je de apps gebruikt had Irene dus genoeg. "Je krijgt toch een beetje het gevoel dat het een nep-leven is op social media. Je kijkt in levens van mensen die je buiten social media nooit spreekt. Mensen van de basisschool, die je op Facebook volgt maar die ik nooit meer spreek. Waarom zou ik in zo iemands leven moeten kijken?"
Vooral het steeds afgeleid worden door de smartphone is vervelend, zegt Irene. "Als je bezig bent met schoolopdrachten, dat je toch telkens geneigd bent om op die telefoon te kijken."

Wel onhandig

Naast dat het 'heerlijk rustig' was, was het soms ook onhandig om geen apps en internet te kunnen gebruiken. "Communiceren is soms dan wel lastig. Zo heb ik een paar afspraken gemist omdat ik de tijden niet doorkreeg", vertelt een andere deelnemer. 
Voor Irene een herkenbare situatie. "Ik miste heel veel werkoverleg omdat ik niet meer in de groepsapp van mijn werk kon kijken". En een andere onhandigheid.
Muziekliefhebbers zullen het begrijpen: "Normaal kwam ik er via internet of via apps in een paar seconden achter van wie een leuk nummer op de radio was en wie de artiest is. Nu hield ik in een schriftje bij met alle teksten die ik wilde opzoeken", lacht Irene.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.