Zwolle wil met koolmeesjes de strijd van eikenprocessierups winnen

Zwolle hoopt de strijd tegen de eikenprocessierupsen eindelijk te winnen. De gemeente is samen met ROVA een proef begonnen. In de provinciehoofdstad zijn vandaag veertig nestkastjes opgehangen, in de hoop dat de koolmeesjes en pimpelmeesjes zich hier zullen nestelen en de harige rupsen bestrijden.

De eikenprocessierups veroorzaakt van mei tot en met augustus ongemak. De brandharen van de rupsen kunnen bij mensen leiden tot jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen of luchtwegen.

De eikenprocessierups was dit jaar op veel meer plekken aanwezig dan in de voorgaande jaren, zo ook in Zwolle. ROVA is in de provinciehoofdstad verantwoordelijk voor de bestrijding van de rupsen.

Aan eiken ophangen

De kastjes zijn aan eiken aan de Zwartewaterallee opgehangen, het eerste is door wethouder William Dogger geplaatst. "We zijn als gemeente steeds op zoek naar duurzame oplossingen voor het beheer van het groen en de buitenruimte", legt hij uit.

Het mes snijdt aan twee kanten bij deze pilot, stelt Dogger. "Zo zorgen we ervoor dat de openbare ruimte in Zwolle niet alleen schoon en veilig is, maar ook aantrekkelijk voor dieren en planten."

De nestkastjes moeten de overlast van eikenprocessierupsen tegengaan  (Foto: Gemeente Zwolle)
De nestkastjes moeten de overlast van eikenprocessierupsen tegengaan (Foto: Gemeente Zwolle)
Fotograaf: Gemeente Zwolle

Duurzame nestkastjes

De groene gedachte van Zwolle is ook bij het maken van de vogelhuisjes naar voren gekomen. De nestkastjes zijn van essenhout gemaakt, van bomen die vorige winter vanwege de essentaksterfte zijn gekapt.

De vogelhuisjes zijn niet aan de bomen gespijkerd, maar met oude fietsbanden opgehangen. ROVA hangt de kasten op en zal deze jaarlijks onderhouden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: