Kop van Overijssel

"Procedure windmolens in Staphorst was niet eerlijk"

Het proces over het besluit voor de komst van drie windmolens in Staphorst is niet eerlijk verlopen. Dat zeggen bewoners van De Lommert, die vinden dat ze niet of veel te weinig bij de besluitvorming betrokken zijn.
De Lommert is een afgelegen plek langs het spoor, die volgens de gemeente het dunst bevolkt is. Daarom is deze plek ook het meest geschikt in de gemeente voor drie windmolens van zeker tweehonderd meter hoog. 
Om iedereen in Staphorst te kunnen laten meedenken en -praten, is de corporatie WDS, Wij Duurzaam Staphorst, opgericht. Die heeft tweehonderd leden. Bewoners van De Lommert vinden dat ze binnen deze corporatie nauwelijks gehoord zijn.

Platform

Twee dagen voordat het onderwerp over de windmolens werd besproken in de gemeenteraad, is de bewoners gevraagd om een platform op te richten. Dat was veel te laat, zeggen ze. De bewoners wilden dit al veel eerder doen, maar er werd gezegd dat dat niet nodig was; WDS had al een platform opgericht, maar daarvoor zou niemand zich hebben gemeld. 
Er is volgens de bewoners nog meer aan de hand. Ze zeggen dat voorzitter La Roi van WDS niet politiek onafhankelijk is, vanwege zijn banden met de ChristenUnie. Ook zeggen ze dat de leden van WDS vooral in een ander gebied wonen waar de windmolens ook zouden kunnen komen. Deze leden hebben met z'n allen dat plan weggestemd.

"Zorgvuldig verlopen"

Voorzitter La Roi zegt dat alle procedures zorgvuldig zijn verlopen. Dat de keus op De Lommert is gevallen, is een keus van de inwoners van Staphorst. De SP in Provinciale Staten heeft vraagtekens bij de manier waarop er in Staphorst keuzes zijn gemaakt. De partij heeft aan de provincie gevraagd om daar onderzoek naar te doen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.