Lingen

Veiligheidsregio Twente en Duitsland bereiden oefening kernongeval voor

Kerncentrale Lingen
Kerncentrale Lingen © RTV Oost / Mariëlle Beumer
De veiligheidsregio Twente en de autoriteiten in Duitsland hebben een grote oefening in voorbereiding voor een kernongeval. Dat zegt Commissaris van de Koning Andries Heidema van Overijssel.
De Veiligheidsregio Twente bevestigt de plannen voor een dergelijke oefening. Een woordvoerder laat weten dat allereerst in november 2019 een oefening plaatsvindt in Duitsland. Vervolgens staat in het voorjaar van 2020 een gezamenlijke oefening op de planning, die vermoedelijk gehouden wordt in het grensgebied.

Voorstel

De PvdA Overijssel deed vandaag het voorstel voor een grote oefening, naar aanleiding van de brand bij de Duitse kerncentrale Lingen, vorige week donderdag. Bij die oefening moeten de Duitse en Nederlandse noodhulpdiensten samen testen of hun afspraken bij een nagebootste ramp ook daadwerkelijk werken.

Volgens Heidema ligt bij de veiligheidsregio Twente al enige tijd een plan voor zo'n oefening na een recente aanbeveling van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. De voorbereiding van de oefening is nu in handen van de Duitse partners. Heidema heeft wel het vermoeden dat de voorbereiding van de oefening in een stroomversnelling komt na het incident bij de kerncentrale.

Zorgen

Ook de SP, het CDA en GroenLinks uitten vanmiddag op het provinciehuis hun zorgen over het incident en de manier waarop de inwoners van Overijssel zijn geïnformeerd. Commissaris van de Koning Heidema maakte duidelijk dat de provincie een bescheiden rol heeft bij het bewaken van de veiligheid. "Dat ligt primair bij de veiligheidsregio en de betrokken gemeenten", zo liet hij weten.
Wel begrijpt hij dat veel inwoners van Overijssel bezorgd zijn na het incident en benadrukt hij dat het daarom cruciaal is dat iedereen goede informatie krijgt bij dit soort incidenten. "Anders wordt het lastig om in te schatten wat je eventueel zelf moet en kunt doen in zo'n situatie".
Heidema heeft daarom toch initiatief genomen om het incident snel te evalueren met de veiligheidsregio Twente en de betrokken Duitse partners.

Communicatie

"Daarbij staat het onderwerp communicatie hoog op de agenda. Ook worden de feiten nog eens een keer goed op een rijtje gezet." Het feitenrelaas is volgens Heidema belangrijk, omdat tot op de dag van vandaag onduidelijk is wat de veiligheidsrisico's bij het incident precies zijn geweest.
Wel is het volgens Heidema duidelijk dat vorige week geen risicovolle stoffen zijn vrijgekomen. De brand was ook niet in de kerncentrale zelf, maar in een nucleaire installatie op ruim een kilometer afstand van de centrale.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.