Empyro

Twence neemt oliefabriek Empyro over van BTG uit Enschede

Fabriek Empyro in Hengelo
Fabriek Empyro in Hengelo © RTV Oost
Afvalverwerker Twence uit Hengelo neemt de fabriek Empyro van het Enschedese bedrijf BTG, de Biomass Technology Group, over. In de fabriek wordt biomassa omgezet in pyrolyse-olie, groene stoom en elektriciteit. Vanaf 1 januari is het onderdeel van Twence.
De fabriek wordt overgenomen door Twence om deze manier van schone energie opwekken internationaal te verspreiden. "Wij willen deze technologie wereldwijd uitrollen en daarmee een bijdrage leveren aan de energietransitie. De Empyro-installatie is de eerste installatie in de wereld die op commerciële schaal gerealiseerd is", licht de directeur van BTG toe.
De fabriek produceert de energiebehoefte voor 8.000 huishoudens. "Twence richt zich op het terugwinnen van grondstoffen en het produceren van duurzame energie. Wij gaan samen mooie stappen zetten om het gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen", zegt de directeur van Twence.

Energiedoelstellingen
Volgens gedeputeerde Traag is overname van de fabriek belangrijk om de energiedoelstellingen van de provincie te halen. "Als provincie werken we aan 20 procent nieuwe energie in 2023, en een energieneutrale provincie in 2050. Innovatie is een belangrijk onderdeel van de overgang naar nieuwe energie."

Pyrolyse

Het proces waarbij door extreme, kortdurende verhitting van de biomassa olie ontstaat, heet pyrolyse. Uit elke 1.000 kilo biomassa wordt met deze methode zo'n 650 kilo olie geproduceerd. Het procedé is tientallen jaren geleden ontwikkeld op de Universiteit Twente.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.