a1

D66 en GroenLinks Deventer willen zonnepanelen langs A1

De Deventer afdelingen van D66 en GroenLinks willen zonnepanelen langs de A1. Deze zouden moeten aangelegd worden bij Bathmen, tegelijkertijd met de toekomstige geluidswal.
Als een geluidswal wordt aangelegd in combinatie met zonnepanelen worden er volgens de partijen twee vliegen in één klap geslagen. Wouter Holtslag (D66): "De overheid moet het goede voorbeeld geven en de schaarse ruimte slim benutten.”
"Het combineren van een geluidswal met zonnepanelen is een goed voorbeeld van hoe je twee functies combineert. Het is onbegrijpelijk dat provincie en gemeente deze kans laten liggen", gaat Tjeerd van der Meulen van GroenLinks verder. 

Dubbelgebruik

De A1 wordt de komende jaren verbreed. Om het dorp Bathmen te beschermen tegen geluidshinder zal er een kilometerslange geluidswal worden aangelegd. GroenLinks en D66 in Deventer hebben de afgelopen jaren steeds aangegeven dat slim dubbelgebruik zeer gewenst is.
"De zuidzijde van de wal kan gebruikt worden voor het opwekken van zonne-energie", aldus van der Meulen.

'Not amused'

De fracties zijn not amused met de opstelling van de provincie, maar ook van het eigen college van burgemeester en wethouders. "Het lijkt wel alsof snelweggebruikers beloond worden ten koste van duurzaamheid, onvoorstelbaar in deze tijd", vindt Holtslag.

De Deventer fracties denken dat zonnepanelen op de zuidzijde van de wal ook goed te combineren zijn met bosachtig gebied achter de wal. En daarom willen ze van het college weten waarom deze variant niet verder is uitgewerkt.

Energielandschap

Verder willen zij weten welke plekken langs de A1 ook geschikt zijn voor zonnepanelen: "De A1 leent zich perfect voor een energielandschap. Iedere automobilist kan dan zien dat Deventer duurzaamheid belangrijk vindt", besluiten van der Meulen en Holtslag.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.