Kop van Overijssel

Geen provinciaal onderzoek naar komst drie windmolens Staphorst

Geen provinciaal onderzoek naar komst drie windmolens Staphorst
Geen provinciaal onderzoek naar komst drie windmolens Staphorst © RTV Oost / Rogier van den Berg
Er komt geen provinciaal onderzoek naar de gang van zaken in Staphorst rond de komst van drie windmolens. De SP had daarom gevraagd. Een meerderheid in Provinciale Staten vindt het een gemeentelijke kwestie en ziet onvoldoende aanleiding om vanaf het provinciehuis in te grijpen.
Omwonenden van het toekomstige windmolenpark zijn ervan overtuigd dat het proces rondom de windturbines niet eerlijk is verlopen, met als belangrijkste argument dat ze nauwelijks inspraak hebben gehad bij de locatiekeuze. Ook zou de projectleider niet onafhankelijk zijn; hij woont zelf in een van de kansrijke zoekgebieden.

"Heel zorgvuldig gehandeld"

Alle kritiek werd vandaag verworpen door de Overijsselse gedeputeerde Annemieke Traag. Volgens haar heeft de gemeente Staphorst juist heel zorgvuldig gehandeld en is er veel inspraak geweest. Ook profiteren veel inwoners van Staphorst straks mee bij de opbrengsten van de windturbines, iets wat tot nu toe niet gangbaar is. 
Toch kon de gedeputeerde SP-Statenlid Harry Broekhuis niet overtuigen. Hij diende vandaag een motie in waarin de provincie werd opgeroepen om een onafhankelijk onderzoek te doen naar de gang van zake in Staphorst. Het voorstel kreeg, naast de SP, alleen de steun van de PvdA, 50Plus en de Partij voor de Dieren. Met veertien stemmen voor en dertig stemmen tegen werd het voorstel afgewezen.

Juridische stappen

Omwonenden reageerden teleurgesteld en hebben het gevoel dat de politiek hen in de kou laat staan. De SP wil nu onderzoeken of er eventueel nog juridische stappen mogelijk zijn tegen de gemeente Staphorst. "Er zijn echt aantoonbare fouten gemaakt, zoals een plan dat ter inzage wordt gelegd terwijl er een heel hoofdstuk ontbreekt. Dat kun je juridisch gewoon hardmaken", aldus Harry Broekhuijs. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.