verwarde personen

Pilot in Twente moet zorgen voor snellere hulp verwarde personen

Pilot in Twente
Pilot in Twente © Streettriage Twente
Iemand die verward gedrag vertoont op straat heeft zo snel mogelijk de juiste hulp nodig. Maar hoe en waar kan het beste bepaald worden wat dat is? In Twente start op 1 januari 2019 de pilot Streettriage, waarbij de ggz-verpleegkundige, een ambulancemedewerker en politie samen op pad gaan.
Het idee achter Streettriage is een team van een ggz-verpleegkundige, een ambulanceverpleegkundige en een politieagent. Dat team reageert als eerste op meldingen die bij de politiemeldkamer binnenkomen van overlast door personen met verward gedrag.
Wanneer zij gezamenlijk in de Streettriagewagen arriveren, beoordelen zij ter plekke de problemen: is inzet van psychiatrische zorg nodig of zijn er lichamelijke klachten en moet iemand naar de spoedeisende hulp? Als er sprake is van strafbare feiten wordt iemand overgedragen aan Justitie.

Vervolgzorg

Een snelle beoordeling voorkomt dat mensen op verkeerde plekken terechtkomen en lang moeten wachten op adequate vervolgzorg, bijvoorbeeld een onnodig verblijf op het politiebureau of wachten op een beoordeling door de crisisdienst.
De persoon met verward gedrag kan direct worden meegenomen naar een geschikte vervolgplek: naar huis, ziekenhuis, huisarts, GGZ-instelling of politiebureau.

Samenwerking

GGZ-instellingen Mediant en Dimence willen met Streettriage een belangrijke bijdrage leveren aan hun maatschappelijke verantwoordelijkheid voor mensen met acute psychische problemen.
Jeroen Traas, manager Spoedeisende ggz Dimence: “Juist omdat onbegrepen gedrag lang niet altijd voortkomt uit psychische problemen. Dementie, problemen thuis of lichamelijke problemen kunnen ook oorzaken zijn van verward, of misschien beter, onbegrepen gedrag.”

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

De zorginstellingen doen dit samen met de politie, Ambulance Oost en de Twentse gemeenten in de regio. Arja ten Thije, wethouder in Haaksbergen: “Een dergelijke samenwerking kunnen wij als gemeenten niet afzonderlijk oppakken; hier ligt een gezamenlijke Twentse verantwoordelijkheid. Mooi hoe in de samenwerking rond deze pilot ook vooral de verbinding tussen zorg en veiligheid gelegd is.”
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.