OverUIT de Kunst

Weblog: KOUD! maar prachtig

KOUD! is het er. De eerste vijf seconden merk je niet zoveel, maar dan kruipt de kou als een Dementor van Harry Potter tegen je lijf aan. Het zoekt de plekjes waar het je kan raken. Je benen, als je broek niet dik genoeg is, je vingers als je handschoenen te dun zijn en je tenen… Ooh die kou in je tenen! Na de eerste twintig minuten opnames moest ik mijn grote teen een kwartier omarmen om het leven weer wat terug te krijgen.
IJsbeeldenfestival
IJsbeeldenfestival © RTV Oost
Wees gewaarschuwd, dat wil ik alleen maar zeggen. Want het is enorm de moeite waard om die kou te trotseren en het werk van de ijskunstenaars in Zwolle te bezoeken. Tientallen beelden door internationale ijscarvers die Wereldberoemde Verhalen vertolken. Zoals die van Harry Potter die met zijn Patronus, het hert, de Dementors trotseert en ze met Expecto Patronum wegjaagt. De beroemde scene bij het water. De Rus Ilya Shinan heeft zichzelf overtroffen. 
IJsbeeldenfestival
IJsbeeldenfestival © RTV Oost
Organisator Eric Broekaart heeft een heuse loods neergezet, twee tegen elkaar die isoleren (da’s hem goed gelukt). Hij heeft geleerd van het debacle vorig jaar, toen de tent instortte na veel regen en sneeuw en hij het festival moest afblazen. Dat gaat hem nu niet meer gebeuren. 
Met ijsarchitecte en kunstenaar Anique loop ik door het landschap van ijsbeelden. Waar je vergeet dat je in een loods loopt. Dit weekend gaat het open maar terwijl ik er loop zijn de kunstenaars nog volop aan het werk. Wel detailwerk, dat wel. En dus kun je al heel goed zien wat ze aan het maken zijn, welke gereedschappen noodzakelijk zijn en hoe prachtig al die tijdelijke kunstwerken er uit zullen zien als er licht en projecties bijkomen. Hier zie je welke Wereldberoemde Verhalen je tegenkomt.
IJsbeeldenfestival
IJsbeeldenfestival © RTV Oost
Dus wilt u even verdwalen in het werk van deze zo unieke ijskunst (er is maar een festival in Nederland en wereldwijd een paar honderd kunstenaars die dit kunnen!) kleed u dan lekker warm aan en reis af naar Zwolle. En ga voor de tv zitten, zondag voor OverUITdeKunst op TV Oost, om 11.35, 12.35, 17.20, 18.20 en 19.20 uur.
Inga Tjapkes
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.