Kop van Overijssel

Economisch succes Regio Zwolle bereikt hoogtepunt

Presentatie cijfers economisch succes regio Zwolle door Jort Kelder
Presentatie cijfers economisch succes regio Zwolle door Jort Kelder © RTV Oost / Hans Bellert
De Regio Zwolle floreert als nooit tevoren. De economische groei is maar liefst 3,3 procent en daarmee fors hoger dan het landelijk gemiddelde van 2,9 procent. Dat blijkt uit de jaarlijkse 'Regio Zwolle Monitor'.
De positieve groeicijfers werden vandaag gepresenteerd op het jaarlijkse Regio Zwolle Congres. Een recordgroei, volop werkgelegenheid en een lagere werkloosheid dan het landelijk gemiddelde; de Regio Zwolle hoort - net als de afgelopen jaren - bij de best presterende regio's van ons land.

Overloopgebied voor Randstad

De oorzaak van het succes ligt volgens het onderzoek aan de aantrekkelijke woonomgeving en de 'brede basis aan economische activiteiten'.
Ook speelt het een rol dat de Regio een 'overloopgebied' is voor de Randstad en gunstig gelegen is. 

Twente groeit harder dan gemiddeld.

De Regio Twente presenteerde onlangs haar economische cijfers. Ook in Twente is de groei hoger dan landelijk, namelijk 3 procent tegenover de landelijke 2,9 procent. Alleen de Twentse werkloosheid is nog een tikje hoger dan het landelijk gemiddelde, maar daarbij moet gezegd worden dat Twente van ver kwam en heeft een enorme inhaalslag heeft gemaakt. 

'Zwolle gaat terugvallen'

Overigens voorziet het onderzoek dat er een relatieve terugval komt in het succesverhaal van Zwolle. De komende jaren zullen de groeicijfers terugvallen naar het landelijk gemiddelde. Dat komt doordat ook hier er tekorten aan personeel ontstaan in vooral de bouw en industrie. Daarnaast zijn er ook buitenlandse 'bedreigingen' zoals de 'harde Brexit' en 'mogelijke handelsoorlogen'. 

Regio Zwolle in 4 provincies

Van Dronten tot en Hoogeveen, van Raalte tot en met Noordoostpolder, de Regio Zwolle beslaat ook de kop van de Veluwe, het zuiden van Drenthe en een deel van de Flevoland. In Overijssel staat de Regio Zwolle 'tegenover' Twente, alleen Deventer doet niet mee. Die stad is aangesloten bij de Stedendriehoek met Zutphen en Apeldoorn.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.