nieuws

IJskoud huwelijksaanzoek bij IJsbeelden festival in Zwolle

Het Nederlands IJsbeelden Festival Zwolle zoekt de meest romantische man of vrouw van Nederland die zijn of haar geliefde een ijskoud huwelijksaanzoek wil doen. Dat gebeurt bij het ijsbeeld van hét liefdeskoppel bij uitstek; Romeo en Julia. In min tien graden Celsius! De loodsen van het ijsbeeldenfestival gaan speciaal voor het liefdespaar en de uitgenodigde familie in de avonduren open.
Dit weekend gaat het IJsbeelden Festival van start in Zwolle, het enige in zijn soort in Nederland en omstreken. Er staan tientallen taferelen van Wereldberoemde Verhalen zoals De Hobbit, Pippi Langkous, Dracula, Sherlock Holmes en Scrooge. Maar ook Harry Potter is er, die met toverstaf en Patronum de Dementors wegjaagt. Evenals ook  Bambi, Peter Pan en de krokodil en de Kronieken van Narnia met een imposante draak van sneeuw. Bij de wereldberoemde tragedie van William Shakespeare over de onmogelijke liefde tussen Julia en Romeo moet dus het ijskoude huwelijksaanzoek plaatsvinden.

Speciaal ijs

Het ijs komt uit een speciale fabriek in Frankrijk, dat alleen voor dit soort festivals ijs produceert dat glashelder en zonder bubbels is. Het sneeuwijs is ter plekke in Zwolle gemaakt en door medewerkers in een grote bak aangestampt tot steenachtig ijs. 

Geleerd van vorige jaar

Organisator Eric Broekaart heeft na het debacle van vorig jaar een speciale loods neergezet waarin de ijscarters werken, met speciale isolatietechnieken om de kou binnen te houden. Hij heeft geleerd van het debacle vorig jaar, toen de tent instortte na veel regen en sneeuw op het dak en het gehele festival moest worden afgeblazen.
Nu bivakkeren bijna veertig van de beste ijskunstenaars uit de hele wereld in Zwolle, waar ze de afgelopen weken in de grote vrieshal werkten met 275.000 kilo ijs en 275.000 kilo sneeuw. Dat komt neer op een transport van zo’n 18 grote trucks.  Zaterdag gaat het festival van start.
Zondag meer hierover in OverUIT de Kunst.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.