Deventer

180 uur taakstraf geëist tegen brandweerman na dodelijke aanrijding

Tegen de brandweerman, die vorige zomer betrokken was bij een dodelijke aanrijding op de Deventerweg, is 180 uur taakstraf en 18 maanden voorwaardelijke ontzegging van zijn rijbevoegdheid geëist. Bij het ongeval kwam een 51-jarige vrouw uit Zaltbommel om het leven.
De brandweerman wordt verweten dat hij onvoorzichtig, onachtzaam en onoplettend heeft gereden met een dodelijk ongeluk tot gevolg. Bovendien kwam hij met te hoge snelheid, ruim 90 kilometer per uur, aanrijden op een kruispunt waarvan het stoplicht op rood stond.

Vrijspraak

Advocaat Tadema van de brandweerman vindt dat vrijspraak moet volgen. Hoewel in de onderlinge afspraken bij de hulpdienst is aangegeven dat, wanneer een brandweerwagen een kruispunt nadert met rood stoplicht, de chauffeur gas moet terugnemen tot maximaal 20 kilometer per uur, dit in de praktijk soms anders gaat.
"Bovendien is dit geen juridisch vastgelegde wet, al nemen de brandweermannen de richtlijn wel serieus. In de praktijk werkt dat vaak niet zo. Hulpverleners willen zo snel mogelijk ter plekke zijn, maar houden zeker het verkeer en de veiligheid van overige weggebruikers in de gaten. Op het moment dat de brandweerman het kruispunt naderde was die vrij, daarom reed hij door. Niet wetende dat het slachtoffer alsnog zou optrekken met haar auto."
De brandweerman heeft verklaard dat hij op dat moment niet oplette of het stoplicht rood of groen was, hij zag dat de kruising richting de oprit van de A1 vrij was en reed daarom door.

Groen-licht systeem

Hulpdiensten hebben een zogeheten KAR-systeem in de wagen, die reageert op kasten van verkeerslichten. Zo kunnen hulpdiensten vaker door groen licht rijden. Vanaf de kazerne hadden de twee brandweerwagens een groene zone. Dat het stoplicht bij het kruispunt niet reageerde op het KAR-systeem komt doordat er al vanaf 2014 een storing in de kast van dat betreffende stoplicht zit. 

Begrip van zoon slachtoffer

Bijzonder in deze zaak is het begrip van de 18-jarige zoon van de overleden vrouw. Zijn vader sprak tijdens de zitting namens hem in. In de verklaring gaf de jongen aan zijn moeder nog elke dag te missen nu ze zo bruut uit het leven is weggenomen. Maar na afloop stapte de zoon op de brandweerman af en gaf hem een hand en sprak een paar woorden met hem.
De jongen liet al eerder bij het Openbaar Ministerie weten dat hij hoopt dat de brandweerman niet de gevangenis in hoeft en dat hij wel zijn beroep kan blijven uitoefenen. Advocaat Tadema vertelt dat deze woorden zijn cliënt goed doen.
"Dit heftige ongeluk draagt ook hij nog elke dag met zich mee. Wat er misschien als 'goeds' uit voortkomt is dat de brandweerman samen met een collega anderen vertelt over hoe de praktijksituatie met mede-weggebruikers soms anders kan zijn dan zij verwachten. Dat niet iedereen ziet dat een brandweerwagen komt aan scheuren, hoe overzichtelijk de verkeerssituatie ook is."
De rechtbank doet vrijdag 21 december uitspraak.

Lees hieronder ons liveblog van de rechtszaak terug. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.