Knallen met oud & nieuw: bescherm jij je ogen en oren?

Of je nou gaat carbidschieten, rotjes afsteekt of houdt van siervuurwerk: rondom oud & nieuw krijgen je oren het flink te verduren. En vaak heb je dat zelf niet eens door, stelt audicien Bastiaan van Altena van Specsavers Hengelo. De keten wil mensen bewust maken van de risico’s en deelt daarom vanaf vandaag gehoorbescherming en vuurwerkbrillen uit.

"Het geluid van vuurwerk komt in sommige gevallen overeen met dat van een straaljager", vertelt audioloog Thijs van Toor van het Audiologisch Centrum Twente. "Waar mensen bij festivals en concerten steeds vaker oordopjes dragen, lijkt dat tijdens oud & nieuw een stuk minder vanzelfsprekend." 

Letsel

Brandwonden en oogletsel staan nog steeds stipt op nummer één als het gaat om het meest voorkomend letsel door ongelukken met vuurwerk. Over het precieze aantal slachtoffers met gehoorschade zijn op dit moment nog geen cijfers bekend. "Dit komt doordat klachten vaak na verloop van tijd pas gemeld worden", legt de audioloog uit. "Met name het knalvuurwerk, dat zijn hele hoge niveau's. Vooral als het dichtbij je oren ontploft, dat kan gehoorbeschadiging veroorzaken."

tekst gaat verder onder het audiofragment

Audioloog Thijs van Toor over de gevolgen van vuurwerk voor je oren

"Het vervelende is dat je in eerste instantie niet zoveel merkt in dat je nou heel veel slechter hoort, maar wat er kan gebeuren is dat je door die gehoorbeschadiging een continue fluittoon gaat horen, die soms nooit meer weggaat." Volgens Van Toor kan dat grote consequenties hebben op hoe je je voelt. "Denk aan concentratieproblemen of niet meer goed in slaap kunnen komen." 

Fluittoon

Sinds 2006 mag legaal vuurwerk in Nederland maximaal 156 decibel produceren, gemeten op twee meter afstand. Dat is veel harder dan bijvoorbeeld bij een rockconcert (110 dB) of een sirene van een politieauto of ambulance (120 dB). Geluiden boven de 120 decibel kunnen direct tot blijvende schade leiden en vanaf 80 decibel kan geluid al schadelijk zijn, afhankelijk van hoe vaak en hoe lang je er naar luistert. 

Schattingen laten zien dat het aantal slachtoffers met blijvende gehoorschade ongeveer 800 tot 1.600 mensen per jaar bedraagt. Toch is het nog niet voor iedereen vanzelfsprekend om bescherming te dragen tijdens oud & nieuw. Specsavers wil Nederlanders bewust maken van de risico’s en deelt daarom setjes uit met gehoorbescherming en vuurwerkbrillen, die vanaf 13 december gratis zijn af te halen in de winkel. "Het is een klein iets wat je kunt doen, om te voorkomen dat je last krijgt van zo'n fluittoon." 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: