konijnen

Stichting Konijn in Nood wil dood konijn showen aan publiek, maar gemeente Raalte verbiedt dat

In 2015 was er ook een protest tegen konijnenhouderijen in Raalte
In 2015 was er ook een protest tegen konijnenhouderijen in Raalte © RTV Oost / Jaap-Erik Bijl
Stichting Konijn in Nood mag vandaag geen dood konijn aan het publiek laten zien bij een demonstratie in Raalte. De gemeente heeft dat verboden.
Het verbod leidt tot woede bij Peter Janssen, woordvoerder van Stichting Konijn in Nood. "Wij werken veel met foto's. Op die manier kunnen we de misstanden in de konijnenhouderij goed laten zien." Nog beter dan een foto is volgens hem direct bewijsmateriaal. In dit geval een diepgevroren dood konijn.
Stichting Konijn in Nood mocht bij eerdere demonstraties in het land wel een diepgevroren konijn aan het publiek laten zien. "Belachelijk dat Raalte dit verbiedt", foetert Janssen. "Wat is het verschil tussen het diepgevroren konijn dat wij willen laten zien en een stuk konijnenvlees uit de supermarkt?", vraagt hij zich af.

Wet

"Het klopt inderdaad dat we hebben gezegd dat het verboden is een overleden konijn te laten zien", bevestigt een woordvoerder van de gemeente Raalte. "Dit is bij wet vastgelegd. Kadavers van konijnen en of delen daarvan zijn aangewezen dierlijke bijproducten, zoals bedoeld in artikel 3.20 aanhef van de Regeling dierlijke producten. De politie kan in het kader van de openbare orde dit zelfstandig afhandelen en hiervoor verbaliserend optreden."
Het diepgevroren konijn werd eerder door een inspectieteam van Konijn in Nood meegenomen uit een stal van een konijnenhouder. "Zo'n team filmt 's nachts in de stallen van een konijnenhouderij. Als er dode konijnen liggen, dan nemen ze die mee."

Bus huren

Janssen heeft nog een tweede reden om boos te zijn op de gemeente Raalte. "Wij willen demonstreren bij twee supermarkten en bij een konijnenhouderij. Om bij die houderij te komen moeten we de provinciale weg oversteken. Ook dit mochten we niet. Vandaar dat we voor vierhonderd euro een bus moeten huren. Anders kunnen we er niet komen."
Stichting Konijn in Nood verzamelt zich vanmiddag om 13.30 uur op het plein voor het gemeentehuis. Daarna gaan de deelnemers langs de plaatselijke Albert Heijn en Jumbo, waar konijnenvlees wordt verkocht. De demonstratie eindigt met een vreedzame bijeenkomst voor het erf van een konijnenhouderij aan de Pleegsterdijk.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.