nieuws

Bewoners Nieuwstraatkwartier: "Er gebeuren hier ook veel goede dingen"

Het is alweer drie maanden geleden dat de wijk het Nieuwstraatkwartier in Almelo werd opgeschrikt door een politieactie die landelijk in het nieuws kwam. Een grote politiemacht viel de wijk binnen om een crimineel netwerk te ontmantelen. Het Nieuwstraatkwartier stond al langer bekend als een probleemwijk. Bewoners en betrokkenen zijn dat zat.
Ongeveer 450 mensen van onder meer politie, justitie, Belastingdienst en de gemeente werkten mee aan de actie in september. Intussen zijn er 13 verdachten aangehouden die maandag en dinsdag voor de rechtbank in Almelo verschijnen. Onder hen ook twee 'klik-agenten', zij worden verdacht van het lekken van informatie. In de wijk zijn in totaal 15 hennepkwekerijen aangetroffen. 

Negatieve publiciteit
De buurt is het zat. "Na alle negativiteit mag er nu ook wel worden getoond dat er goede dingen aan de gang zijn", meent wijkbewoonster Cindy van Driel. "Aan de andere kant trekken we ons er niks aan van wat de buitenwereld van ons vindt."
Evelien van Rijswijk is programmamanager van het Nieuwstraatkwartier. Zij is een andere mening toegedaan. "Mij raakt het wel enorm", zegt ze. "Er zit zoveel kracht en saamhorigheid hier, maar dat is allemaal ondergesneeuwd door de politieactie en de negatieve berichtgeving daaromheen. Dat vind ik ontzettend jammer."
In onderstaande reportage is te zien waarom wijkbewoonster Cindy van Driel zo trots is op haar wijk.
Tekst gaat verder onder de video.

Gebiedsprogramma

"Het Nieuwstraatkwartier is geen probleem", meent burgemeester Arjen Gerritsen. Toch heeft de gemeente Almelo tien jaar uitgetrokken om de wijk op te knappen. Om de wijk positieve energie te geven. Dat gebeurt aan de hand van een zogenoemd gebiedsprogramma. "Ik ben echt niet aan het jubelen dat het allemaal zo fantastisch is in de wijk, maar een probleembuurt is het zeker niet", aldus Gerritsen. 
Tekst gaat verder onder het interview met de burgemeester.
Burgemeester Arjen Gerritsen
Wijkcoördinator Anne-Marie Pleijhuis vertelt dat er stappen in de goede richting zijn gezet. "Zo hebben de bewoners de oude Hagendoornschool omgetoverd tot een soort buurtkamer. Hier zitten nu allerlei organisaties, zoals het Leger des Heils en Avedan Welzijn. Maar er gebeurt zoveel meer. Bewoners leggen speelplekken aan en ook de groeiende ondernemersvereniging is een succes van de wijk zelf." 
Tekst gaat verder onder de foto.
De Hagendoorn.
De Hagendoorn. © RTV Oost / Fieke van den Esschert

Zelf aanpakken

Ook het aanzien van de wijk wordt aangepakt. Huizen worden gemoderniseerd en de Nieuwstraat krijgt een nieuwe look. De bewoners zijn er nauw bij betrokken. "Van het uitzoeken van de straatstenen tot het bedenken hoe hard er gereden mag worden in de straat", vertelt Van Rijswijk.
Bewoonster Van Driel benadrukt nog maar eens dat ze blij is met 'haar' wijk. "Wij weten heel goed wat onze wijk nodig heeft en wij blijven bij onszelf. Ik woon hier al twaalf jaar met veel plezier en ik blijf hier nog zeker twaalf jaar wonen. Dit is mijn wijk."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.