nieuws

Kwartetmoord Enschede: 'Verdwenen tassen waren volgepropt met hennep'

De twee tassen waarnaar de politie naarstig op zoek is.
De twee tassen waarnaar de politie naarstig op zoek is. © Opsporing Verzocht
In de twee tassen, die zijn verdwenen rond de Enschedese ‘kwartetmoord’, zat vrijwel zeker hennep. Dat melden bronnen tegenover RTV Oost. Het rechercheteam Litouwen, dat de viervoudige moord onderzoekt, is bezig met een speurtocht naar de twee tassen, maar tot op heden zonder succes.
door Jan Colijn en Tom Meerbeek

Kort na het spraakmakende misdrijf maakte het rechercheteam via het tv-programma Opsporing Verzocht bekend dat het in het onderzoek naar de 'kwartetmoord' op zoek is naar twee tassen. 

Filmbeelden
Hoofdverdachten in de zaak zijn een 57-jarige vader en zijn twee zonen van 30 en 32 jaar, van oorsprong afkomstig uit Servië. Na de viervoudige liquidatie zouden de vier naar Hengelo zijn gereden, waar de twee zonen met de twee grote tassen door beveiligingscamera's zijn gefilmd.

Spoorloos
Volgens bronnen zouden beide tassen zijn volgepropt met hennep. Inmiddels is bekend dat de vader en zijn zonen nog dezelfde avond vanuit Hengelo zijn doorgereden naar Tilburg. Sindsdien ontbreekt van de twee tassen ieder spoor.

Straatwaarde

De hennep in de tassen zou een straatwaarde hebben van circa 20.000 euro.
De grote vraag is nu vooral in hoeverre de vader en zonen wisten dat er ten tijde van het misdrijf een partij hennep in de Enschedese growshop voorradig was.

Voorzichtig
Van de Vietnamese eigenaar Tuan Nguyen was bekend dat hij – sinds juni dit jaar 17 kilo gedroogde wiettoppen bij hem in beslag was genomen – juist uiterst voorzichtig was geworden met hennep in zijn bedrijfspand. Hij verspreidde zijn ‘handelswaar’ daarom meestal vanaf een andere locatie.

Getipt
Er wordt daarom rekening mee gehouden dat de vader en zonen zijn getipt dat er op dat moment toch een partij hennep in de growshop voor het grijpen lag. Maar ook wordt de mogelijkheid opengehouden dat één van de andere drie slachtoffers de hennep had meegenomen.

In het oog springende tassen
De hennep zat in twee in het oog springende tassen: één zwart-wit gestreept, de andere tas had een groot rood hart. Tuan stopte de hennep eigenlijk altijd in een vuilniszak of een onopvallende sporttas.
Vooralsnog zijn de twee gewraakte tassen nog altijd spoorloos.

'Van groot belang onderzoek'
De politie wilde in een eerder stadium slechts kwijt dat de tassen mogelijk van groot belang zijn in het onderzoek naar de viervoudige moord, maar hulde zich in stilzwijgen over de exacte inhoud ervan.
"Wij zijn nog steeds op zoek naar deze tassen", aldus Chantal Westerhoff, woordvoerster van het rechercheteam Litouwen. "De inhoud van de tassen is nog steeds punt van onderzoek."
'Geen commentaar'
Justitie wil niet reageren. “Omdat dit niet in het belang is van het onderzoek, maar ook niet in het belang is van een juiste rechtsgang”, aldus woordvoerster Tineke Zwart.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.