Duurzame Deventer kerstbomen aan de ketting tegen diefstal op De Brink

De 25 duurzame kerstbomen die de gemeente Deventer huurt van het Deventer Groenbedrijf zijn met ijzerdraad aan lantaarnpalen vastgemaakt.

Twee jaar geleden werden de kerstbomen, toen nog geen duurzame exemplaren, kort na plaatsing door onbekenden ontvreemd. "10 van de 25 kerstbomen waren toen heel snel weg, we willen voorkomen dat dit opnieuw gebeurt", zegt Bart Kroeze van het Deventer Groenbedrijf.

De 25 bomen worden vanaf dit jaar geleased door de gemeente. Kroeze: "Wij leverden voorgaande jaren ook bomen die op de kerstmarkt kwamen te staan. Maar die werden bij de stam afgezaagd. Dat is niet echt klimaatbewust. Deze zijn met wortels, worden teruggeplaatst en kunnen volgend jaar opnieuw gehuurd worden."

Het idee om het anders aan te pakken, ontstond een paar maanden geleden. Daarom is het volgens Kroeze niet mogelijk om dit jaar een uit de kluiten gewassen project op poten te krijgen. Met het leasen van bomen door particulieren bijvoorbeeld. "Dat vergt veel voorbereiding. De bomen moeten namelijk in een pot zijn gekweekt, anders overleven ze het niet. Maar we hebben al wel een plek waar de duurzame bomen na kerst komen te staan; het klimaatbos aan de Siemelinksweg."

Volgend jaar

Als er veel positieve reacties van Deventenaren op het initiatief komen, gaat het Groenbedrijf volgend jaar de huurbomen ook bij inwoners aanbieden. "Als honderd geïnteresseerden reageren, zorg ik dat er volgend jaar honderd kerstbomen in pot klaarstaan", besluit Kroeze.

De reacties op de Deventer Brink vandaag waren positief. "Een heel goed idee", zegt een jongeman. "Vooral prettig om te weten dat een kerstboom ook na Kerstmis nog door mag leven." Maar er zijn bij particulieren ook nog veel vragen. Want hoeveel gaat een lease-kerstboom kosten? En moet je hem dan zelf ophalen bijvoorbeeld? En krijg je na een jaar dezelfde kerstboom weer terug?

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: