nieuws

Landschap Overijssel: voer discussie over wolf op basis van juiste informatie

Wolf
Wolf © Pixabay\ wildfaces
"Wolven eten geen mensen, hekken hoeven geen twee meter hoog te zijn en het merendeel van de verwonde schapen is te wijten aan honden en niet aan wolven." Landschap Overijssel nuanceert onrust over wolven in het concept verkiezingsprogramma dat is gemaakt naar aanleiding van Het Verkiezingsprogramma van Overijssel. Volgens Landschap Overijssel moet de provincie de juiste boodschap over de wolf verkondigen.
Een van de stellingen over het thema landbouw en natuur van Het Verkiezingsprogramma van Overijssel ging over de vraag of boeren een betere vergoeding moeten krijgen voor hun schapen die slachtoffer geworden zijn van een wolf. Die stelling kreeg veel bijval van bezoekers van de site, app en Facebookpagina van RTV Oost.
Mensen die ook reageerden in het open gedeelte van het onderzoek lieten weten dat de wolf niet bepaald welkom is in Overijssel. 

Begrip voor weerstand

Landschap Overijssel laat in een reactie weten de weerstand tegen de komst van de wolf te begrijpen, maar wijst er ook op dat mensen niet meer gewend zijn om met grote roofdieren samen te leven. 
"We zullen dit opnieuw moeten uitvinden", schrijft Landschap Overijssel. Het helpt dan wel dat het gesprek gevoerd wordt op basis van feitelijke juistheden, beargumenteert de organisatie. "op dit moment is dat niet het geval."

Juiste boodschap

Landschap Overijssel ziet daarin een belangrijke rol weggelegd voor de provincie Overijssel. De provincie is verantwoordelijk voor de woordvoering over de wolf. "Wij vinden het een taak van de provincie om zelf de juiste boodschap te verkondigen."
Landschap Overijssel is het eens met de mensen die in het onderzoek over landbouw en natuur aangeven dat schapenhouders betere vergoedingen moeten krijgen als hun schapen zijn doodgebeten door een wolf. Landschap Overijssel wil zelfs een stapje verder gaan. "Wolfwerende maatregelen, zoals de juiste rasters of kuddewaakhonden, moeten vergoed worden."
"Pas dan worden we met elkaar echt gestimuleerd om ons klaar te maken voor de komst van de wolf."
Meer weten over de wolf, luister dan naar de podcast van RTV Oost:  Welkom wolf... last of zegen?

De reacties op de stellingen van het thema Landbouw en natuur.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.