Kernenergie

Tientallen mensen protesteren in Lingen tegen kerncentrale

In Lingen protesteerden vanmiddag zo'n honderd mensen tegen de kerncentrale bij de stad. Dit naar aanleiding van de brand die vorige week uitbrak in de nucleaire splijtstof fabriek naast de kerncentrale. "De fabriek is veertig jaar oud, meer problemen liggen op de loer."
Waar er afgelopen zomer vijfhonderd mensen protesteerden, is het aantal nu een stuk kleiner. Toch is Udo Buchholz, een van de demonstranten, tevreden. "De actie van vorige zomer stond al langer gepland. Dat we nu in korte tijd zoveel mensen op de been krijgen, is prima."

Veertig jaar oud
De brand van afgelopen week was niet het eerste incident bij een nucleaire locatie rondom Lingen. "Vorig jaar waren er ook al problemen", zegt Buchholz. "Bovendien zijn er in dit gebied veel nucleaire locaties; er is hier een opslagdepot voor radioactief afval, een kerncentrale en de splijtstoffabriek van ANF. De fabriek is al veertig jaar oud, meer problemen liggen op de loer." 
Bij de ingetogen 'protestwake' waren ook Overijsselaars. "De problemen houden niet op bij de grens", vertelt een aanwezige Enschedeër. "Als er vorige week splijtstof was vrijgekomen, hadden we een meltdown gehad."
De demonstranten willen dat de politiek ingrijpt en de locaties sluit. "Merkel zegt dat alle kerncentrales dicht moeten. Laten we hopen dat ze de centrales en fabrieken hier ook sluiten", aldus de Enschedeër.
De kerncentrale bij Lingen staat op de nominatielijst om in 2022 gesloten te worden. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.