fosfaatrechten

Minister: geen ruimte om probleemgevallen fosfaatrechten te helpen

Koeien
Koeien © RTV Oost/ Allard Olsman
"Er is geen ruimte voor meer fosfaatrechten." Dat zei minister Schouten van Landbouw gisteren tijdens een debat met de Tweede Kamer. Ze ziet dus geen ruimte om boeren die door het fosfaatrechtenstelsel in de knel zijn gekomen te helpen. "Ik begrijp dat het een pijnlijke boodschap is."
Schouten vertelde dat de boodschap van de Europese Commissie duidelijk was: "Nederland moet onder het fosfaatplafond blijven en Nederland moet handelen in overeenstemming met de staatssteunregels en niet meer rechten uitdelen dan er toegekend zijn."

"Kan pijn niet wegnemen"

"Ik begrijp dat het slecht nieuws is voor individuele bedrijven, zeker als net is geïnvesteerd in hun onderneming. Ik zie dat tot op het laatste moment naar mogelijkheden wordt gezocht die pijn niet te hoeven lijden. Dat snap ik, dat is menselijk. Maar ik kan die pijn niet wegnemen."
Sinds 1 januari van dit jaar geldt een nieuw fosfaatrechtenstelsel, omdat Nederland in 2015 meer fosfaat is geproduceerd dan is toegestaan op basis van Europese afspraken. Maar duizenden bedrijven kregen ten onrechte fosfaatrechten, waardoor veel te veel rechten zijn uitgegeven. 
Mede daardoor zijn bedrijven in de knel gekomen, omdat ze te weinig rechten konden krijgen. Koeien moesten naar de slacht, of stallen die voor bedrijfsuitbreiding waren gebouwd staan leeg. 

Strijd verhard zich

"Ik merk dat de strijd zich de laatste tijd ook verhard, en dat uit zich ook in aantijgingen in mijn richting en in de richting van ambtenaren. Maar ik neem dat niemand kwalijk, want ik begrijp hoe moeilijk de situatie is. Maar ik kan u één ding verzekeren: ik spreek geen onwaarheden. Daar heb ik geen enkel belang bij. Het is mijn taak oom eerlijk en duidelijk te zijn en niet langer hoop te geven daar waar die hoop er niet meer is."
Ondertussen lopen er nog duizenden bezwaarschriften van boeren die in beroep zijn gegaan tegen het besluit over de hoeveelheid fosfaatrechten die ze hebben gekregen. De behandeling van die bezwaren heeft inmiddels flinke achterstand opgelopen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.