Nijverdal

VVD en Lokaal Hellendoorn reageren fel op 'gelakte' mail over N35

Raadsvergadering Hellendoorn
Raadsvergadering Hellendoorn © RTV Oost
De partijen Lokaal Hellendoorn en VVD in Hellendoorn trekken in een brief fel van leer tegen het college van burgemeester en wethouders vanwege een 'gelakte' mail. Het college weigert een deel van de mail openbaar te maken.
Het gaat om een mail van 23 maart 2018 met betrekking tot het dossier N35. VVD en Lokaal Hellendoorn willen graag weten wat wethouder Jelle Beintema op 23 maart in een mailtje aan de projectgroep N35 heeft geschreven over de plannen voor de verbreding van de N35 tussen Nijverdal  en Wierden.
Het gaat daarbij om een aanpassing van de kruising Baron van Sternbachlaan met de N35. Omwonenden willen graag een verdiepte kruising,  iets wat in de projectgroep van het Rijk en de provincie vooralsnog geen steun krijgt.

Hoe het begon

Nijverdaller Mischa Masthoff vroeg het bewuste mailtje bij de gemeente op door een beroep te doen op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Als antwoord kreeg hij de tekst waarvan een groot gedeelte weg gelakt is.
Masthoff wil weten wat er onder het zwart gelakte gedeelte staat, maar krijgt dat niet te weten. VVD, Lokaal Hellendoorn en D66 vragen naar aanleiding hiervan het college van B&W de tekst alsnog openbaar te maken. En als dat niet mogelijk is, de inhoud vertrouwelijk aan de raad te geven.

College weigert

De wethouder wil de inhoud niet openbaar maken. De reden is dat dit 'de strategische positie van Hellendoorn bij toekomstige onderhandelingen kan schaden'.
Burgemeester Anneke Raven doet daar nog een schepje bovenop. Zij zegt tegen de raad dat het college niet naar behoren kan functioneren als raadsleden elk intern mailtje gaan opvragen.
De motie van de VVD om de tekst openbaar te maken, haalt het niet en dus blijft het gissen naar de tekst van wethouder Beintema die in de mail over de N35 staat.

Juridisch getouwtrek

VVD en Lokaal Hellendoorn laten het er niet bij zitten. Er gaan brieven over en weer tussen de oppositiepartijen en het college van B&W. Intussen zijn de oppositiepartijen bezig met juridisch getouwtrek. Allerlei artikelen uit de Gemeentewet worden aangehaald en verschillend geïnterpreteerd door zowel het college als de VVD en Lokaal Hellendoorn.
In een lange brief die VVD en Lokaal Hellendoorn gisteren naar het college hebben gestuurd, stellen zij het vertrouwen in het college ter discussie. "...Het college gaat voorbij aan de wettelijke taak die de gemeenteraad is opgedragen, namelijk de controlerende functie", zo staat in de brief te lezen.

Principe of geheim?

De 'gelakte mail' is nu een principe- en vertrouwenskwestie geworden. Maar nog steeds is onduidelijk waarom het college geheimzinnig doet over de mail. Het dossier N35 ligt gevoelig bij omwonenden en tegelijkertijd is de weg van groot belang voor de provincie, Nijverdal en omgeving.
Het college heeft nog niet gereageerd op de dreigende vertrouwensbreuk met een deel van de raad. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.