dodelijk ongeval

Man uit IJsselmuiden krijgt geldboete na dodelijk verkeersongeval

Geldboete na dodelijk verkeersongeval
Geldboete na dodelijk verkeersongeval © RTV Oost / Rogier van den Berg
Een 58-jarige man uit IJsselmuiden is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een boete van 500 euro voor het veroorzaken van gevaar op de weg met zijn landbouwtrekker. Bij een ongeval in de zomer van 2016 reed hij twee fietsers aan. Een 73-jarige fietser kwam daarbij om het leven, zijn vrouw raakte ernstig gewond.
Op 7 juli 2016 reed de man op de Praamweg in Lelystad toen de maai-arm van zijn trekker twee fietsers, man en vrouw, raakte. De man kwam om het leven, de vrouw werd met zeer ernstige verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis. 
Uit onderzoek van de politie blijkt dat de man niet onder invloed was van verdovende middelen, dat de landbouwtrekker geen gebreken had, dat hij de trekker mocht besturen en dat de trekker en de fietsers mochten rijden waar zij reden. Het zicht vanuit de cabine van de trekker werd echter belemmerd door de maai-arm.

Slecht zicht op de weg

De man die al vele jaren dergelijke landbouwtrekkers bestuurt probeerde zicht op de weg te houden door als bestuurder voortdurend te bewegen en om de maai-arm heen te kijken, zo verklaarde hij op de zitting. Het noodlottige ongeval is ontstaan doordat de man de twee fietsers niet heeft gezien, terwijl dit wel had gemoeten. De trekkerbestuurder heeft dus schuld aan het ongeval, oordeelt de rechtbank.
Maar enkel het niet zien van de fietsers is niet genoeg om de man te veroordelen voor een verkeersmisdrijf met dood en zwaar lichamelijk letsel tot gevolg. Daarvoor is het nodig dat kan worden vastgesteld dat hij als verkeersdeelnemer in vergaande mate onvoorzichtig heeft gereden. En dat is niet vastgesteld. Het enkele gegeven dat het verkeersongeluk zeer ernstige gevolgen heeft gehad maakt dat niet anders. Wel heeft de man een verkeersovertreding gemaakt: het veroorzaken van gevaar op de weg.
Bij het bepalen van de straf voor deze verkeersovertreding – het veroorzaken van gevaar op de weg – heeft de rechtbank rekening gehouden met straffen die in soortgelijke zaken worden opgelegd. De rechtbank heeft de man daarom veroordeeld  tot een boete van 500 euro.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.