Kop van Overijssel

Inzicht in hoeveelheid en vaarbewegingen bootjes moet filevaren Giethoorn voorkomen

"Weet welke boten er varen en maak gebruik van slimme techniek, zo krijg je inzicht in de vaarbewegingen van bootjes in Giethoorn en kan je handhaven waar noodzakelijk." De gemeente Steenwijkerland wil samen met ondernemers en inwoners van Giethoorn meer inzicht krijgen in de chaos die zomers regelmatig ontstaat op het water.
Het nieuwe vaarbeleid wordt in stappen vastgesteld. Voor het komende seizoen houdt de gemeente vooral vast aan de eerder gemaakte afspraken in 2006, met her en der aanpassingen om steeds beter te kunnen handhaven. Een idee is om met slimme techniek zoals zenders de drukte en vaarbewegingen van de huurbootjes interactief in kaart te brengen.

Vergunningen

Vanaf 2020 wil de gemeente een vaarbeleid dat voldoet aan de zogeheten Dienstenwet, een voortvloeisel van Europese regelgeving. Dat heeft gevolgen voor de manier waarop de vergunningen zijn afgegeven voor de huurboten. En dat is toch wel een bron van zorg voor ondernemers. Want wat betekent het als de vergunning van je bedrijf ineens niet meer overdraagbaar is en een tijdelijke vergunning wordt. 
Er staat nog niks vast, maar feit is dat het vergunningbeleid zoals die nu wordt gehanteerd niet voldoet aan de Dienstenwet. Hoe het precies aangepast gaat worden is nog onduidelijk. De zorgen van ondernemers worden meegenomen door Steenwijkerland in het vaststellen van het nieuwe vaarbeleid.

Wie vaart waar en wanneer?

Tijdens een drukbezocht informatieavond vlogen de vragen van links naar rechts. Vooral ondernemers willen weten wat het nieuwe vaarbeleid van de gemeente betekent voor hun bedrijf en dus hun bestaan en portemonnee.
tekst gaat verder onder afbeelding
Ruim 100 belangstellenden kwamen voor info over vaarbeleid
Ruim 100 belangstellenden kwamen voor info over vaarbeleid © RTV Oost/ Chantal Everaardt
Waar iedereen het over eens lijkt te zijn is het aantal van 664 huurbootjes en 100 rondvaartboten dat nu al een vergunning heeft. Daar moeten er eigenlijk niet meer bij. Maar wat veel ondernemers steekt is dat er nog een hele vloot aan niet zichtbare bootjes rondvaart, die dus mede oorzaak zijn van de soms enorme drukte op het water.
"De bootjes die een toerist bij de huur van een chalet of vakantiehuisje of Bed & Breakfast tot zijn beschikking krijgt worden niet meegeteld. Ook die boten zouden een registratie en botenpaspoort moeten krijgen, zodat je ook die boten kunt meetellen in het gewenste inzicht in de drukte. Het is zowat hetzelfde aantal als de nu vergunde huurbootjes die rondvaren."

Ondernemers

De ondernemers hebben een economisch belang bij de toeristen, maar beseffen ook dat de leefbaarheid van Giethoorn behouden moet blijven. Erik Boer die namens Giethoorn Onderneemt spreekt vraagt zich wel hardop af wat nu precies het probleem is.
"Als ik door Giethoorn loop merk ik niet altijd een spanningsveld tussen leefbaarheid en economie. Wat wel duidelijk is, is dat op sommige dagen het ontzettend druk is op het water en in het dorp. Maar vergeet ook niet hoeveel boten van buiten Giethoorn het dorp invaren. Krijg eerst meer inzicht in wat er vaart. Deze avond is een goede stap in het proces, al zijn er nog veel vragen waar de gemeente antwoord op moet geven."

Inwoners

De inwoners van Giethoorn willen graag dat er meer handhaving komt op de stroom toeristen die regelmatig ook hun eigendommen stuk maken uit onbenulligheid op het water. Evert van Dijk van Gieters Belang benadrukt dat de leefbaarheid een belangrijk punt is en dat zij daar als belangengroepering op blijven hameren.
tekst gaat verder onder foto
Drukte rond bruggetjes Giethoorn
Drukte rond bruggetjes Giethoorn © RTV Oost
Al met al hebben de meeste aanwezigen een goed gevoel over de avond. Een volgende informatieavond staat gepland voor februari, waarin de gemeente hoopt antwoord te hebben op de vragen die bewoners en ondernemers hebben neergelegd vanavond.
Via deze link is het vaarbeleid van de gemeente Steenwijkerland te raadplegen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.