ZGT Almelo houdt patiënten op afstand in de gaten via sensoren

Het ZGT in Almelo test met een techniek waarmee ze hun patiënten op afstand in de gaten kunnen houden. Sensoren op de borst en om de vinger moeten problemen na een operatie eerder herkennen. De proef richt zich vooralsnog op patiënten die een verhoogd risico hebben op complicaties.

Binnen deze groep vallen patiënten die een slokdarm-, maag- of heupoperatie hebben ondergaan. Voorheen vonden de controles, zoals het meten van de hartslag, handmatig plaats. Met de sensoren kan een groot deel van de informatie automatisch worden gemeten.

Geen bedrust
"Met de komst van draadloze sensoren kunnen we trends in de ademhaling en hartslag de hele dag volgen. Het mooie is dat de patiënt hiervoor niet in bed hoeft te blijven’’, aldus chirurg Ewout Kouwenhoven van het ZGT. Zo kan het monitoren doorgaan tijdens de periode van actief herstel.

Ontdekken
Ondanks de nieuwe sensortechnologie is er nog veel onbekend. Technisch geneeskundige Mathilde Hermans werkt vanuit de Universiteit Twente samen met het ZGT aan dit onderzoek. "De vraag is op welke manier we deze sensoren het beste in kunnen zetten voor de dagelijkse zorg. We hopen te ontdekken hoe we slim om kunnen gaan met de grote hoeveelheid data die ineens beschikbaar is.’’


Daarnaast komt het aan op de intuïtie van de verpleegkundige. Zodra die een gevoel heeft dat er iets niet pluis is kan dit gecombineerd worden met de data van de sensormetingen. Zo hopen verpleegkundigen sneller en doelgerichter actie te kunnen ondernemen.


De eerste patiënten lopen inmiddels rond met de sensoren. Verwacht wordt dat het onderzoek loopt tot de zomer van 2019.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Regio Almelo ZGT technologie Nieuws
Deel dit artikel: