Lelystad Airport

Nieuw plan laat Lelystad Airport onafhankelijk van Schiphol groeien

Nieuw plan laat Lelystad Airport onafhankelijk van Schiphol groeien
Nieuw plan laat Lelystad Airport onafhankelijk van Schiphol groeien © RTV Oost, Oscar Siep
In het nieuwe ontwerpbesluit van minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) wordt Lelystad Airport niet langer de overloophaven van Schiphol. Lelystad Airport wordt dan een autonoom vliegveld zoals Eindhoven Airport.
De minister maakt deze ingrijpende wijziging om tegemoet te komen aan de afspraken die in Europa zijn gemaakt over marktwerking. Daardoor krijgt Van Nieuwenhuizen geen goedkeuring voor de regeling om vliegtuigen van Schiphol voortaan van Lelystad te laten vliegen.
De functie van Lelystad Airport was vanaf dag één glashelder: het vliegveld moest vakantievluchten van Schiphol overnemen, zodat er op Schiphol ruimte ontstaat voor intercontinentale vluchten. Die voorwaarde stelde de Tweede Kamer tien jaar geleden al.
Maar Brussel zei vorige week andermaal keihard ‘nee’ tegen de VVR, het verhuisplan van de minister. En deze afwijzing heeft vergaande gevolgen; zonder akkoord van de Europese Commissie, komt er géén overloopluchthaven voor Schiphol.

Van Nieuwenhuizen past het plan nu aan om tegemoet te komen aan de voorwaarden die de EU stelt. Maar daarmee breekt ze met een deel van de beloftes en toezeggingen die ze eerder deed aan de Tweede Kamer en de bevolking in Noordoost-Nederland. Bovendien is de timing opmerkelijk, omdat aanstaande dinsdag een groot debat over Lelystad staat gepland in de Tweede Kamer.
 
Vandaag werd ook bekend dat de minister het ontwerp-Luchthavenbesluit pas op 11 januari openbaar legt. Vanaf dan is er zes weken tijd om bezwaar te maken. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.