Dorpsbelangen Wilsum over nieuw besluit Lelystad: "Het zwartst denkbare scenario"

Inmiddels heeft het nieuws over Lelystad Airport ook de inwoners van het dorp Wilsum bereikt. Het dorp ligt pal onder een van de aanvliegroutes van Lelystad. De inwoners die zich zorgen maakten, zien nu alleen nog maar een zwart scenario voor zich.

De aankondiging van het nieuwe luchthavenbesluit van minister Van Nieuwenhuizen kwam voor Steffen Hofstra uit het niets. De voorzitter van Dorpsbelangen Wilsum had zich afgelopen week nog uitgebreid laten bijpraten door de samenwerkende actiegroepen tegen de uitbreiding van Lelystad Airport. "Die hebben over het algemeen zeer goed geïnformeerde mensen, maar ook daar heeft niemand dit besluit zien aankomen."

Vrachtvliegtuigen

Hofstra werpt een blik over de rivier de IJssel en tuurt vervolgens omhoog. Door de nieuwe koers van de minister vliegen daar waarschijnlijk niet alleen vliegtuigen met toeristen, maar ook veel zwaardere vrachtvluchten. En die produceren nog meer geluid. Als een ding opvalt in Wilsum, dan is het de rust. Het enige geluid dat je vandaag hoort, is dat van overvliegende ganzen en wat getjilp van mussen rondom de eeuwenoude kerk. Af en toe rijdt er een auto. Mensen kom je nauwelijks tegen op straat. 

Maar die rust verdwijnt straks, zo is de vrees die al in het dorp leefde en nu alleen maar groter wordt vanwege de ontwikkelingen in Den Haag. Wilsum, ligt net als de Zwolse wijk Stadshagen even verderop, onder een van de aanvliegroutes van Lelystad. "Op negenhonderd meter hoogte passeren de vliegtuigen straks het gebied", vertelt Hofstra. "Vijftig tot zeventig vluchten per dag."

Zwartst denkbare scenario

Hofstra houdt nu rekening met het zwartst denkbare scenario. Dat is dat de luchthaven in Lelystad net zo mag groeien als Eindhoven Airport. "Dat betekent een groei tot 95.000 vluchten, dag en nacht. Dat is het ergst mogelijke scenario dat niemand had durven dromen. Maar als de minister zo omgaat met haar besluiten, vandaag linksom en morgen rechtsom, dan is dat het scenario dat eruit rolt."

De voorzitter van Dorpsbelangen Wilsum heeft nu alleen nog hoop op de Tweede Kamer. Dinsdag is daar een debat over de kwestie. Hofstra doet vooral een beroep op coalitiepartijen ChristenUnie en D66 om zich te houden aan het regeerakkoord. "Want daarin staat wat anders dan wat de minister nu besluit. Lelystad is alleen in beeld als luchthaven om vluchten van Schiphol op te vangen. Nu daarvan wordt afgeweken, valt een peiler weg onder het bestaansrecht van Lelystad."

Hypocriet

Een stelletje wandelt door de straten van het IJsseldorp. Hoe is het nieuws over Lelystad bij hun aangekomen? Dat de rust in het dorp mogelijk flink verstoord gaat worden door vliegtuigen, daar zijn ze zeker niet blij mee. Maar ze vinden de felle reacties richting de minister ook wel erg overtrokken. Vooral hypocriet. "Je moet de discussie wel zuiver voeren. De mensen die nu het hardst roepen, boeken aan de andere kant zelf net zo makkelijk het vliegtuig voor een weekendje Barcelona."

Jacco en Gerjanne Kragt uit Wilsum reageren op de commotie in het dorp over Lelystad

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Lelystad Airport IJsseldelta Nieuws
Deel dit artikel: