boeren

Overijsselse boeren lopen achter met directe verkoop aan de consument

Verkoop groente rechtstreeks uit de kas
Verkoop groente rechtstreeks uit de kas © RTV Oost
Overijsselse boeren doen van alle boerenbedrijven in Nederland het minst aan een directe verkoop van producten aan consumenten. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Gemiddeld doet 43 procent van de boeren mee aan de zogeheten korte keten, waarbij voedsel via een boerderijwinkel of via een automaat langs de weg aan consumenten of direct aan de horeca wordt geleverd. Het gaat daarbij om producten als wijn, eieren, paddenstoelen, groenten en fruit.
Nederlandse wijnboeren verkopen hun producten het vaakst direct of via één tussenpartij aan consumenten. Ruim twee derde van de wijnboeren maakte vorig jaar gebruik van deze zogeheten korte keten. 
Ook fruittelers verkopen vaak direct aan consumenten. Onder meer zelfpluktuinen dragen daar aan bij. Opvallend is verder dat biologische boeren veel vaker direct aan consumenten verkopen dan reguliere boerenbedrijven.
Melkveebedrijven en varkensboeren doen nauwelijks aan verkoop via de korte keten. Dat gebeurde in respectievelijk 6 en 3 procent van de gevallen.
Directe verkoop aan consumenten door boeren gebeurt het vaakst in Limburg en Zeeland. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.