carbid

Burgemeesters laten zien hoe je veilig het jaar uit knalt met carbid

Vier burgemeesters uit Noord-Oost Nederland daagden elkaar vandaag uit met een potje carbidschieten in Staphorst. Op het spel stond naast een grote carbid-wisseltrofee vooral ook aandacht voor de veiligheid bij het carbidschieten.
De Veiligheidsregio IJsselland doet dit jaar voor het eerst mee met de BOCK-Campagne, die ervoor moet gaan zorgen dat het knallen met carbid bewuster en veiliger gebeurt. Deze campagne liep voorgaande jaren al in de noordelijke provincies en daar liepen de aantallen slachtoffers terug, terwijl er in Overijssel juist meer gewonden waren.
Reden voor de veiligheidsregio IJsselland dus om nu ook aan te haken. Daarom ontving de burgemeester van Staphorst, Theo Segers, vanmorgen drie andere burgervaders in zijn gemeente voor een letterlijk startschot. Samen willen ze vooral pleiten voor het gebruik van een bal in plaats van een deksel, iets wat ze tijdens hun vriendschappelijke wedstrijd alvast demonstreerden. 

BOCK

De afkorting BOCK staat voor de Bewust Oplettende Carbid Knaller. Iets waar de burgemeester van Staphorst een paar jaar geleden nog maar weinig kaas van had gegeten. Bij een poging tot carbidschieten ondervond hij in 2016 zelf dat het gevaar in een klein hoekje zit. Bij een groep jongeren uit zijn gemeente deed de burgemeester zelf even mee, en dat ging bijna fout.
Tekst gaat verder onder de video

Verbod

"Gelukkig liep dat goed af, mijn ongeluk twee jaar geleden. Allemaal heel goed bedoeld, maar de bus stond rechtovereind. Ik had geen veiligheid in acht genomen en geen gehoorbescherming op. Het liep gelukkig goed af, maar het is wel van belang om daarop te letten." Dat Segers er zonder kleerscheuren vanaf kwam, lijkt bij het zien van het filmpje een wonder. 
Een wijze les voor de burgemeester, die zich dan ook mede door zijn eigen ervaring graag wil aansluiten bij het initiatief. "Ik doe mee omdat carbidschieten ook in Staphorst veel voorkomt, over het algemeen heel erg veilig, maar er vallen altijd wel slachtoffers", aldus Theo Segers. Een verbod op het carbidschieten gaat hem echter te ver. "Het is een prachtige traditie. Dat moet zo blijven, maar dan wel veilig en oplettend." 
Op evenemententerrein De Tippe in Staphorst mochten Klaas Agricola (Dantumadiel), Karel Loohuis (Hoogeveen), Jaap Kuin (Pekela) en Theo Segers (Staphorst) elk drie pogingen wagen. Jaap Kuin wist de bal het verste weg te schieten en dus ging hij, net als vorig jaar, met de carbidwisseltrofee terug naar Groningen. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.