Zalk

Buschauffeur uit Zalk haalt vluchtelingen op in Griekenland

De actiegroep 'We Gaan Ze Halen" vertrekt vrijdag met een konvooi naar Griekenland om daar 150 vluchtelingen op te halen. Eén van de initiatiefnemers is Arie Boxhoorn uit Zalk. Hij neemt zo'n zestig vluchtelingen mee in een opgeknapte schoolbus. Tenminste, als de Griekse en Nederlandse overheid daarvoor toestemming geven.
De leden van de actiegroep vinden dat de Nederlandse overheid te weinig doet voor de vluchtelingen die in Griekenland onder erbarmelijke omstandigheden in tentenkampen verblijven. Nederland heeft binnen de EU afspraken gemaakt om vluchtelingen uit onder meer Griekenland en Italië op te nemen. Maar de actiegroep zegt dat deze afspraken niet worden nagekomen.
Om die reden is er een burgerinitiatief ontstaan dat als doel heeft om vluchtelingen op te halen. Dat gebeurt met zo'n 35 auto's en de schoolbus. Daarbij zijn ook initiatiefnemers uit onder meer Hardenberg, Deventer en IJsselmuiden betrokken.

Genoeg opvangcapaciteit in Nederland

Of deze asielzoekers via Nederland in Europa mogen blijven, is voor de actiegroep minder belangrijk. Waar het vooral om gaat, is dat deze mensen een fatsoenlijk dak boven hun hoofd hebben zolang de asielprocedures lopen. Nederland heeft volgens hen genoeg capaciteit om de vluchtelingen een menselijk onderkomen te bieden. In tegenstelling tot Griekenland waar de vluchtelingenkampen ook in de winterperiode overvol zitten.
De Nederlandse en de Griekse overheden zijn door 'We Gaan Ze Halen' op de hoogte gesteld van het georganiseerde vervoer naar Nederland. Geen van beide overheden heeft tot nu toe hun medewerking verleend. De initiatiefnemers willen dat de Griekse overheid 150 migranten aanwijst en ze de nodige reisdocumenten geeft. Dit om te voorkomen dat de chauffeurs worden gezien als mensensmokkelaars.

Zonder vluchtelingen terug?

Als de Griekse overheid niet meewerkt, bestaat de kans dat het konvooi zonder vluchtelingen weer terugkeert naar Nederland. Toch zeggen de initiatiefnemers dan wel dat er één doel is bereikt, en dat is het nogmaals onder de aandacht brengen van een groot humanitair probleem in Griekenland.
Vrijdagochtend vertrekt het konvooi naar Griekenland. Alle voertuigen verzamelen zich in Utrecht waarna de lange reis begint. De terugreis naar Nederland staat gepland voor Tweede Kerstdag.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.