Hennepbende Almelo was gestructureerde organisatie

De verdachten die begin september in het Almelose Nieuwstraatkwartier zijn aangehouden voor betrokkenheid bij hennepteelt, maakten deel uit van een geoliede machine. Dat beeld ontstaat vandaag bij eerste voorbereidende rechtszittingen. Het OM ziet ze dan ook als leden van een criminele organisatie, die zich schuldig heeft gemaakt aan onder meer hennepteelt en witwassen.

Zo was er volgens justitie een kopstuk bij de wietbende. Daarnaast was er iemand die de contacten onderhield met huurders van huizen waar kwekerijen waren gevestigd, een contact voor de afnemende coffeeshops en een elektricien die alle apparatuur aansloot in de kwekerijen. Er was sprake van minimaal 15 hennepkwekerijen.

Ook was er een lid van de bende die volgens het OM contact onderhield met twee agenten, die veelvuldig informatie hebben gelekt. Die twee moeten morgen voor het eerst voor de rechter verschijnen. Tegen de verdachten is volgens het Openbaar Ministerie veel bewijs. Zo verklaren verdachten belastend over elkaar en zijn er verschillende afgeluisterde gesprekken waaruit de rolverdeling zou blijken. 

België

Vandaag en morgen moeten zich dertien verdachten melden bij de rechtbank voor een eerste rechtszitting. In totaal gaat het OM bijna vijftig mensen vervolgen voor betrokkenheid bij de grootschalige hennepteelt. Er zijn zeker vijftien hennepkwekerijen ontmanteld in Almelo, Nijverdal, Manderveen en het Belgische plaatsje Mol. Wat precies de connectie met de Belgische kwekerij is, werd vandaag nog niet duidelijk. De autoriteiten van onze zuiderburen moeten nog toestemming geven om het dossier te mogen gebruiken. 

Van de dertien die zich vandaag en morgen moeten verantwoorden, zitten de meesten nog vast. De rest doet verzoeken om het eindproces in vrijheid af te kunnen wachten. Zo wil één verdachte, die zegt slechts een loopjongen te zijn geweest, graag bij zijn zwaar autistische zoontje zijn. Een andere wil graag op vrije voeten om zijn zieke ouders te verzorgen. De rechtbank doet woensdag uitspraak over de schorsingsverzoeken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: