nieuws

OM: Leider hennepbende Almelo legde zijn wil op met harde hand

Hij propte een doorgeladen pistool in de mond van een ander. Hij stak een mes in iemands hand en kerfde ermee in het gezicht van die persoon. Het zijn volgens justitie handelingen van Almeloër Serdal T. om zijn wil aan anderen op te leggen. Hij wordt door het OM gezien als de grote leider van de hennepbende die Almelo anderhalf jaar heeft geteisterd. 
"Hij bepaalde wat er ging gebeuren", zegt de officier van justitie. "Zijn huis was de ontmoetingsplaats. Hij deinsde niet terug voor intimidatie. Er was een grote mate van angst in de wijk voor hem." Het gaat over het Almelose Nieuwstraatkwartier, waar afgelopen september een grote inval was van onder meer politie en justitie. Meer dan vierhonderd man was betrokken bij de invallen bij verschillende panden in de wijk.

Criminele organisatie

Dertien mensen die begin september werden aangehouden, staan deze dagen voor het eerst voor de rechter in een openbare zitting. Ze maken volgens justitie deel uit van een criminele organisatie die onder meer hennep kweekte en geld witwaste. In totaal zijn er volgens het OM bijna vijftig verdachten die strafrechtelijk vervolgd gaan worden. Van de dertien die nu voor de rechter staan, zitten de meesten nog vast. Maar allen willen graag het eindproces op vrije voeten afwachten. De rechtbank doet daar woensdag uitspraak over.

Geoliede machine

Tijdens deze eerste 'beschietingen' in de rechtbank werd duidelijk dat de hennepbende volgens het OM behoorlijk goed gestructureerd was. Zo was daar dus de grote leider, Serdal T. Hij had alle touwtjes in handen. De anderen in de organisatie hadden volgens justitie een duidelijke rol. Zo was één verdachte verantwoordelijk voor de aanvoer van wiet naar coffeeshops en was een ander verantwoordelijk voor contacten met huurders of verhuurders van panden waarin hennepkwekerijen zaten. In totaal runde de hennepbende zeker vijftien kwekerijen, zegt het OM. "En als er eentje werd opgerold door de politie, werd er elders weer een nieuwe opgezet."
Een opvallende kwekerij was die in het Belgische Mol. Hoe dat precies zit, is nog niet duidelijk. De Belgische politieonderzoeken zijn al wel in Nederland gearriveerd, maar er moet nog een fiat komen van de zuiderburen om ze daadwerkelijk aan het Nederlandse dossier toe te voegen. De andere kwekerijen zaten in Almelo, Nijverdal en Manderveen.

Lek-agenten

Bij het opzetten van nieuwe kwekerijen werd er weer een andere 'vaste medewerker' opgetrommeld. Een elektricien regelde bij alle kwekerijen dat alles goed was aangesloten en dat de apparatuur goed draaide. Ook voor contacten met de politie was iemand aangesteld. Hij onderhield de relatie met twee 'lekagenten', die veelvuldig informatie zouden hebben doorgespeeld aan de bende. Zij moeten zich morgen voor het eerst verantwoorden.
Volgens het OM is er voldoende bewijs tegen de verdachten. Zo zijn er verschillende belastende verklaringen van getuigen en medeverdachten. Ook beschikt justitie over verschillende geheime geluidsopnames en tapgesprekken. Met de opbrengsten van de hennepkweek zouden onder meer badkamers, dakkapellen en auto's zijn gefinancierd. 
Het is nog niet bekend wanneer het eindproces gaat plaatsvinden. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.