Kerstmis

Honderden kindjes Jezus iets te vroeg geboren op kerststallenshow in Losser

Het is inmiddels een traditie: al meer dan een decennium staan jaarlijks in de weken voor Kerst honderden kerststallen op de zolder van de oude steenfabriek in Losser. "De vreugde die het brengt is ontzettend mooi."
Anita Evering en Miny van den Brink organiseren de kerststallenexpositie. "Het is elk jaar een groot plezier om hier weer boven te komen als alles opgezet is", zegt Anita. "Je kan hier heerlijk in de kerstsfeer komen." 
De expositie is te bereiken via de ruimten waar vroeger de stenen lagen te drogen. Via een trap en de ovens komen bezoekers op de zolder. De oude houten gebinten zijn er prominent te zien. In het midden van de ruimte staat de schoorsteen met een doorsnee van drie meter. 
Miny: "Wij vinden die entourage zo mooi, dat past er precies bij. En iemand heeft prachtige achtergronden geschilderd die heel mooi in het decor passen."

Te vroeg

Wat opvalt is dat in alle stalletjes het beeldje van Jezus al ligt. Eigenlijk zou hij pas in de nacht voor Kerst zijn geboren. Maar het was een bewuste beslissing van de dames om de beeldjes gelijk al in de stallen te leggen. "Dat hebben we gedaan om ze bij het groepje te houden. Anders krijgt een vreemd kindje een vreemd stalletje, dat is eigenlijk niet de bedoeling", zegt Miny.
Er is nog een andere reden om de Jezusjes toch maar gelijk in de stallen te leggen, zegt Anita. "De kindjes Jezus zitten meestal vast aan de beeldjes en kun je er niet zomaar uithalen."
Tik door de foto's voor een selectie van de kerststallen. De tekst gaat door onder de fotocollectie.
Anita denkt dat de expositie nog wel een aantal jaar mee kan. "Het kost heel veel werk om dit allemaal op te zetten, maar de vreugde die het brengt is ontzettend mooi."

3000 kerstmannen

Wie de expositie heeft bekeken zou bijna vergeten dat in een ander gebouw bij de steenfabriek ook nog een collectie van ruim 3000 kerstmannetjes te zien is. Miny: "Van alle groottes, van alle soorten, cola-truckjes met kerstmannen, treintjes met kerstmannen."
De kerststallenexpositie en het kerstmannenmuseum zijn tot en met 6 januari te bezoeken.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.