Borne verrast door nieuwe aanwijzing voor opvang vluchtelingen

Borne is verrast door een nieuwe aanwijzing van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) voor een vluchtelingenopvang in het leegstaande azc van Azelo.  

Het COA wil in 2019 opnieuw vluchtelingen huisvesten in het azc Azelo. De afspraak is dat het azc tot eind volgend jaar dienst blijft doen als opvanglocatie. Daar had de gemeente niet meer op gerekend, erkent wethouder Kotteman.

"We zijn door de aanvraag verrast ja. Temeer omdat het COA eerder had aangegeven dat de locatie niet meer als opvangvoorziening geschikt wordt geacht. Maar kennelijk is het opvangprobleem zo groot geworden dat het toch weer nodig is." Het azc Azelo deed tweemaal eerder dienst als opvanglocatie voor vluchtelingen. 

Omwonenden niet vrolijk

De omwonenden zijn gisteren door de gemeente Borne op de hoogte gebracht van de ontwikkelingen. "De mensen werden er niet vrolijk van. Logisch, er zijn in het verleden incidenten geweest met vluchtelingen. De woonomgeving ervaart toch een gevoel van onveiligheid", aldus wethouder Kotteman over de reacties op de informatie-bijeenkomst.

Borne kan niet anders dan meewerken aan een nieuwe opvangperiode. "We hebben een bestuursovereenkomst getekend en die geldt tot eind volgend jaar. Daar zitten we aan vast, of we nu willen of niet", zegt Kotteman.

Borne moet steentje bijdragen

Aan de andere kant zien burgemeester en wethouders van Borne het ook als taak om een aandeel te leveren in de oplossing van de opvangproblematiek. Kotteman: "De stroom van vluchtelingen neemt weer toe en dus zullen we een steentje bij moeten dragen met een azc binnen de gemeentegrenzen."

Borne is wel van plan om na de derde opvangperiode in 2019 het azc-gebouw van COA over te nemen, zegt Kotteman. "We willen zelf kunnen bepalen wat de toekomst wordt van deze locatie. Vooral ook om te zorgen voor een stabiele situatie in de woonomgeving."     

   

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
azc Azelo Borne Regio Hengelo Nieuws
Deel dit artikel: