Losserse huurders betaalden jarenlang onterecht rioolheffing

Een groot deel van de huurders in Losser heeft vanaf 2011 onterecht rioolheffing betaald. Het gaat om mensen die in de periode tussen november 2011 en december 2018 een huurcontract hebben getekend bij Domijn. De woningcorporatie gaat de getroffenen het geld terugbetalen: in totaal zo'n acht ton.

Domijn berekende vanaf 2011 rioolheffing aan huurders door, terwijl dat deel eigenlijk door de verhuurder betaald moest worden. Dat wil de corporatie rechtbreien en daarom krijgen de gedupeerden hun geld terug mét rente.

Eigen manier

Vanaf 2011 kon elke gemeente de rioolheffing op haar eigen manier inrichten. Losser besloot om de rioolheffing op te splitsen in een eigenarendeel en een gebruikersdeel. De eigenarenheffing belastte de gemeente aan Domijn door. Vanaf 8 november 2011 bracht de verhuurder deze kosten bij nieuwe huurders van een woning in Losser in rekening.

 

Volgens Lucas Fransen, manager wonen bij Domijn, blijft het mensenwerk en kunnen er fouten worden gemaakt. "We hebben een fout gemaakt en lossen het nu netjes op. Huurders krijgen een bedrag tussen de € 18,86 en € 1.751,39 terug. Dit is de heffing die ze onterecht aan ons hebben betaald, inclusief drie procent rente."

Snel terugbetalen

Domijn wil het geld zo snel mogelijk op de rekeningen van de huurders storten. Het gaat om mensen die tussen 8 november 2011 en december 2018 een huurcontract hebben getekend. Voorwaarde is dat ze destijds daadwerkelijk rioolheffing hebben betaald.

Mensen die in die periode wel een huurcontract bij Domijn tekenden maar inmiddels zijn verhuisd, kunnen zich melden bij de woningcorporatie.

Enschede en Haaksbergen

Domijn verhuurt ook woonruimtes in Haaksbergen en Enschede. Omdat die gemeenten geen aparte rioolheffingen voor eigenaren en gebruikers kennen, is bij die bewoners geen onterechte heffing doorberekend.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: