Stork

‘Stork, meer dan machines – de musical’

Charles Theodoor Stork had een droom; een bijdrage leveren aan een betere wereld door een ideale fabriek te bouwen. 150 jaar geleden richtte hij  machinefabriek Gebr. Stork & Co op in Hengelo. Het avondvullende theaterspektakel STORK! is  een ode  aan de Twentse maakindustrie op Ketelfabriek Hart van Zuid in Hengelo. Een locatietheater over een Twents bedrijf dat uitgroeide tot een speler van wereldformaat. RTV Oost zendt de musical uit op tweede kerstdag om 20.30 uur.
Het theaterspektakel STORK! vertelt het verhaal van de pionierende C.T. Stork die in 1868 zijn eerste fabriekje opzette en toont via diverse jubilea hoe dat bedrijf na anderhalve eeuw uiteenviel. Het thema ‘Wat Als’ is een belangrijke rode draad in de voorstelling. Wat zou er gebeurd zijn ‘als’ ? Als er vanaf 1968 wel een telg uit de familie Stork op het ‘nest’ had gezeten? Zou Stork dan niet uit Hengelo zijn verdwenen? En wat als deze telg de juiste vrouw aan zijn zijde zou hebben om deze klus te klaren?
Theaterspektakel STORK! 150 jaar
Theaterspektakel STORK! 150 jaar © RTV Oost / René Wolf

De musical

De toeschouwer waant zich vanaf het begin in de wereld van de machinefabrieken, met metershoge tandwielen, loopbruggen, fabrieksklokken en hoge schoorstenen die de industriestad Hengelo in de gloriedagen tot een centrum van drukke bedrijvigheid hebben gemaakt. Een regionaal initiatief van professionele theatermakers met massale bijstand van zingende, dansende, musicerende en figurerende amateurs.en een orkest van 50 musici. Han Oldigs, winnaar van de Musical Award 2017, speelt de hoofdrol van oprichter C.T. Stork. Andere rollen zijn weggelegd voor Laus Steenbeeke (bekend van De Groote Markt 30), Niels Gooijer (Erik Hazelhoff in Soldaat van Oranje – De Musical) en Roosmarijn Luyten (De Marathon).

De documentaire

Eerder dit jaar zond RTV Oost al de documentaire over het verhaal van Stork uit, gemaakt door Rob Dieleman en Ingrid Kleinsman. Deze documentaire is terug te kijken via rtvoost.nl  
‘Stork, meer dan machines’ – de musical zie je op tweede kerstdag om 20.30 en 23.30 uur bij TV Oost. Voor meer informatie over de documentaire Stork zie www.stork150jaar.nl.  
Kijk op storkdoc.nl voor bijzondere achtergrondverhalen rondom Stork.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.