Bevers veroorzaken graafschade aan de IJsseldijk in Wijhe en Zwolle

Bevers hebben met het graven van holen en gangen schade veroorzaakt aan de voet van de IJsseldijk bij Wijhe en Oldeneel in Zwolle. Daarmee vormen bevers een bedreiging voor de veiligheid van de dijk. Het waterschap Drents Overijsselse Delta heeft de graafschade inmiddels hersteld.  

Op vier locaties zijn holen en gangen van bevers aangetroffen in de oevers van kolken langs de IJsseldijk.  Eén van de beverholen had een lengte van ruim tien meter en liep door tot in de dijk bij Wijhe. Drie andere burchten waren op verdere afstand gelegen van de dijk.

Alle gevonden holen en gangen zijn inmiddels uitgegraven en dichtgegooid met zand en klei. Uiteraard nadat is vastgesteld dat er geen bevers meer onder de grond zaten. De bever is een beschermde diersoort. Voor het verwijderen van de beverholen moest toestemming worden gevraagd van de provincie Overijssel in de vorm van een ontheffing op de Natuurbeschermingswet.  

Gangenstelsel

Het gangenstelsel van de bevers kende vertakkingen tot drie meter lengte, die tot twee-en-een-halve meter diepte onder de grond doorliepen. 

In Wijhe trof het waterschap twee gangen aan. De grootste was 10,5 meter lang. De ander was vijf meter lang. In Oldeneel waren de gangen korter, maar breder vertakt.

Het waterschap neemt nog aanvullende maatregelen die de bever verder van de dijk afhouden. Dat kan door begroeiing te verwijderen, die dient als beschutting en voedselbron voor het dier.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
bever dijk Schade Salland Zwolle Nieuws
Deel dit artikel: