Kiesweek: "cultuur is veel breder dan veel mensen denken"

Cultuur is veel breder dan mensen denken. Met die boodschap opende cultuurmakelaar Eléon de Haas de tweede themadag van de kiesweek bij RTV Oost rond Hét Verkiezingsprogramma van Overijssel. Ook vandaag kan weer op de site, app en Facebookpagina van RTV Oost gestemd worden op allerlei stellingen, dit keer over cultuur.

Maar wat doet een cultuurmakelaar eigenlijk? 

Eléon de Haas adviseert verschillende gemeenten in Overijssel over cultuurbeleid maar staat ook amateurkunstenaars bij. "Ik ben het oliemannetje in het cultuurveld", omschrijft hij het zelf. 

Hoe gaat het eigenlijk met cultuur in Overijssel?

Goed, vindt De Haas. "Er zijn veel bijeenkomsten waar cultuur zich kan laten zien en horen. En waarbij het veld wordt gevraagd wat er nodig is." 

En dat is best spannend, vindt De Haas. "Want iedere beleidsperiode komt er weer heel wat geld vrij voor amateurkunst. Het meeste geld gaat natuurlijk naar de grotere organisatie, maar ook de amateurkunst heeft vrij veel projecten waar geld naar toe gaat vanuit de provincie."

Wat moet er op de agenda van de politiek als het gaat om cultuur?

Deelname aan cultuur door mensen. "Zoveel mogelijk mensen in Overijssel moeten zich op de een of andere manier bezighouden met cultuur", zegt De Haas. Vaak hebben mensen niet eens door dat ze met cultuur bezig zijn. "Een vrij groot aantal mensen doet op de een of andere manier mee aan georganiseerde cultuur."

"Daarbij, op de meeste basisscholen en ook in het middelbaar onderwijs wordt kunst- en cultuurles gegeven. Mensen denken bij kunst en cultuur vaak aan instellingen zoals het Orkest van het Oosten, maar kunst en cultuur is misschien ook wel het buurtfeest of carbid schieten", aldus de Haas.

Kunst kan dus heel laagdrempelig zijn. Hoe denken mensen op het Dickens Festijn in Deventer daarover?  

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: