Stofwisselingsziekte

Niels (6) zamelt flessen in tegen stofwisselingsziekte, heel Zwartewaterland doet mee

Niels (l) en broertje Jos mogen op de lokale radio hun actie toelichten
Niels (l) en broertje Jos mogen op de lokale radio hun actie toelichten © ChristenUnie Zwartewaterland
De flesseninzamelingsactie voor Stichting Energy4all van Niels en Jos Buter uit Hasselt overtreft alle verwachtingen. Behalve flessen en bierkratten doneren inwoners uit de gemeente Zwartewaterland geld en komen ze met activiteiten om nog meer geld in te zamelen. Ook het bedrijfsleven heeft zich achter de inzamelingsactie geschaard.
Aanjagers van de inzamelingsactie zijn de 6-jarige Niels Buter en zijn broertje Jos uit Hasselt. "Niels en zijn tweelingzusjes hebben een stofwisselingsziekte. Een onbekende variant", zegt tante Thera van Eijnsbergen. "Een behandeling of medicijnen zijn er niet. Door heel regelmatig te eten lukt het ze de symptomen van de ziekte te onderdrukken."

Ziekenhuis

Zo nu en dan steekt de ziekte toch de kop op. De kinderen krijgen dan griepachtige klachten. Soms zijn de klachten zo erg dat een opname in het ziekenhuis nodig. Vlak voor de start van de flesseninzamelingsactie, vorige week, was dat bijvoorbeeld zo. Niels en zijn twee zusjes van anderhalf jaar oud lagen alle drie enkele dagen in het ziekenhuis. Inmiddels gaat het weer beter met ze.

Zwartewaterland Helpt

De 6-jarige Niels kwam door Stichting Zwartewaterland Helpt op het idee om geld in te zamelen voor onderzoek naar medicijnen voor mensen met een stofwisselingsziekte. Zwartewaterland Helpt houdt jaarlijks aan het einde van het jaar een driedaagse radiomarathon voor het goede doel. Dit jaar dus voor Stichting Energy4All. Deze stichting zet zich in voor medicijnonderzoek voor energiestofwisselingsziekten. 

"Ongelooflijk mooi"

Vader en moeder Gerard en Corliena zijn trots op hun zoontje. "Niels kwam zelf met het idee om iets te doen voor het goede doel van de radiomarathon. Dat het zo goed zou gaan lopen, hebben we nooit durven dromen. Het is gewoon ongelooflijk mooi." Waar de actie eindigt is moeilijk te zeggen, maar nu al zijn er meer dan vier big bags met lege flessen ingezameld en ruim 60 lege kratten bier. Het ingezamelde geld is nog niet geteld. 
“Hoi, ik ben Niels. Ik ben 6 jaar en ik heb een stofwisselingsziekte. Mijn twee zusjes hebben dat ook. Soms zijn we extra ziek en moeten we zomaar naar het ziekenhuis. Dat is stom… Wij verzamelen nu flessen. We hopen veel geld op te halen. Dan kunnen dokters hopelijk iets bedenken waardoor ik weer beter word.” 

Driedaagse radiomarathon

De radiomarathon van Zwartewaterland Helpt is van 20 tot en met 22 december. Mede door Niels wordt er nu al veel geld ingezameld. Niels begon zijn actie met een oproep op Facebook en andere sociale media. Direct waren mensen bereid om geld en lege flessen te doneren. En nu is er sprake van een ware 'inzamelingskoorts' in Zwartewaterland.
De tekst gaat verder onder de foto.
.
. © Facebook Gerard en Corliena Buter
Fotograaf: Facebook Gerard en Corliena Buter

In de ban van inzamelingsactie

"In een week tijd is Zwartewaterland in de ban geraakt van de flesseninzamelingsactie van Niels en Jos", zegt oom Gerjo van Eijnsbergen. "De actie is al uitgebreid naar Genemuiden en ook het bedrijfsleven uit Zwartewaterland helpt mee. Donderdagmiddag rijdt er een busje om flessen op te halen bij inwoners en bedrijven."
Zaterdagmiddag komt Jochem van Gelder, ambassadeur van Stichting Energy4All, het ingezamelde geld ophalen. Wil jij ook een bijdrage leveren, maar kom je niet uit Zwartewaterland? Geen nood, doneren kan via deze link: http://www.zwartewaterlandhelpt.nl/Niels
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.