Nog één keer asielzoekers in Azelo: "Daarna moet het echt afgelopen zijn"

De omwonenden van het nu leegstaande asielzoekerscentrum in Azelo zijn niet blij dat er tóch weer asielzoekers komen. "We kunnen het nog een jaar accepteren, maar dan moet het afgelopen zijn", zegt Wim Jansen, secretaris van Gemeenschapsbelangen Azelo.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) gaat in 2019 opnieuw vluchtelingen huisvesten in het azc in Azelo, bij Borne. De omwonenden van het centrum werden gisteravond ingelicht over de plannen.

Voor Jansen betekent het een deuk in zijn vertrouwen in de overheid. "Het asielzoekerscentrum wordt nu voor de derde keer in gebruik genomen, terwijl het COA na de tweede keer al zei dat er nooit meer asielzoekers zouden komen. Er waren zelfs schriftelijke toezeggingen over. De verbazing is dan ook groot."

Incidenten

Volgens Jansen hebben omwonenden niet zoveel problemen gehad met de bewoners. Maar: "We hebben 25 jaar een asielzoekerscentrum in Azelo gehad. Is het erg dat er weer mensen komen? Er gebeuren altijd wat meer incidenten rondom een aszielzoekercentrum. Na 25 jaar is het voor Azelo wel goed geweest."

Toch zegt Jansen dat hij en de andere Azeloërs nog één jaar willen accepteren dat het azc in gebruik is. "Maar dan moet het echt afgelopen zijn. Gelukkig heeft het college laten zien dat ze ogen en oren hebben voor de situatie."

Het plan is nu dat er tot uiterlijk december 2019 asielzoekers in Azelo verblijven. Dan koopt de gemeente het pand en wordt het bestemmingsplan aangepast. Wat er vervolgens mee gebeurd, is nog onduidelijk.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
asielzoekers azc Azelo Regio Hengelo Nieuws
Deel dit artikel: