Drie keer per week muziekles op Twickel College in Hengelo ook goed voor andere vakken

Op het Twickel College in Hengelo wordt sinds vorig schooljaar drie keer in de week muziekles gegeven. En dat gaat verder dan alleen het leren van het spelen op een instrument. "Het gaat om concentratie, samenwerken en naar elkaar luisteren", zegt muziekdocent Carl Witrock. En daar hebben leerlingen ook in andere lessen weer baat bij, blijkt. 

Merle Busscher, teamleider onderbouw van de Hengelose locatie van het Twickel College onderschrijft de woorden van de muziekleraar. "Kinderen leren ook andere vaardigheden, leren te werken naar een eindresultaat. En het is goed voor de sfeer in de klas."

Engels of Duits

Die vaardigheden, zoals bijvoorbeeld concentratie, pleit Busscher, kunnen leerlingen ook weer inzetten bij andere vakken. "Bijvoorbeeld als je woordjes moet leren voor Engels of Duits."

De kinderen zelf zijn ook enthousiast. "Ja het is heel leuk. Ik speelde nog bijna geen instrument toen ik hier op school kwam maar nu leer ik verschillende muziekstukken spelen", zegt één van de leerlingen.

En dat gaat een stuk sneller nu er drie keer per week muziekles op het rooster staat. "We zijn er vorig jaar mee begonnen in klas 1 en dan merk je dat in de tweede klas de vaardigheden wel meer zijn dan gemiddeld", constateert Witrock tevreden. 

Niet verbaasd

In de eerste fase van Hét Verkiezingsprogramma van Overijssel bleek dat mensen het belangrijk vinden dat op scholen aandacht is voor cultuureducatie en muziekonderwijs. Daar is Witrock niet verbaasd over. "Eigenlijk niet, nee. Muziek is het bindmiddel van de maatschappij. Heel veel mensen zijn lid van een koor of van een orkest."

Ook heel belangrijk: samen muziek maken zorgt voor meer onderlinge binding in de regio. "Het zorgt voor veel gemeenschapszin in deze regio en daar ben ik wel heel blij mee."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: