Nieuws

Nieuwleusenaar moet 99 dagen zitten voor veroorzaken natuurbranden in Dalfsen

Natuurbrand in Dalfsen
Natuurbrand in Dalfsen © Persbureau Meter
Een 38-jarige man uit Nieuwleusen is vandaag door de rechtbank in Zwolle veroordeeld voor vijf brandstichtingen in een natuurgebied in Dalfsen tijdens de droogte afgelopen zomer. Hij kreeg 180 dagen cel waarvan 81 dagen voorwaardelijk opgelegd.
De celstraf is gelijk aan de eis van de officier van justitie. De zaak werd vandaag behandeld en de rechters besloten na kort beraad meteen al uitspraak te doen. Normaal staat daar een termijn van twee weken voor.
De Nieuwleusenaar heeft vijf van in totaal zes brandstichtingen tussen 28 juni en 8 juli bekend. De rechtbank sprak hem vrij van één brandstichting, omdat hij op dat moment elders was.

Landgoed Rechteren afgesloten voor publiek

De branden zorgden afgelopen zomer voor veel commotie in Dalfsen. De burgemeester besloot het landgoed Rechteren enige tijd af te sluiten voor het publiek.
De eerste brand brak op 28 juni uit. Het was in een tijd van extreme droogte waarin iedereen op scherp stond, volgens de officier. De auto van de verdachte werd in juli gezien vlakbij de plek waar een van de branden was ontstaan. De man was depressief en wist niet wat hij deed. "Ik heb nooit mensen in gevaar willen brengen.''
Met alleen een aansteker stichtte hij de eerste branden, later gebruikte hij ook aanmaakblokjes. "Zo ineens stond het in de fik'', zei hij hierover. In een gesprek met de burgemeester heeft de brandstichter zijn spijt betuigd.
Naast de celstraf moet de man een al lopende ambulante behandeling voortzetten. Mede vanwege zijn diepe depressie worden de brandstichtingen hem verminderd toegerekend.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.